RECEPT ZA POSNI ČIZ KEJK - Torta jednako dobra kao i mrsna varijanta, a jedan sastojak je idealna zamena za krem sir
Obradujte ukućane u toku posta ili goste ukoliko slavite.
Čiz kejk je omiljena poslastica mnogih. Ipak, nije lako napraviti je u posnoj varijanti, a da bude tako ukusna kao sa regularnim sastojcima.
Evo kako da vam ispadne savršeno, biće vam potrebno nekoliko sastojaka, a koštaće vas manje od 2000 dinara.
Potrebni sastojci za koru:
- pakovanje posnog keksa oko 300 grama
- 200 grama posnog šlaga
- oko 200 ml kisele vode
Beli fil:
- 500 grama posnog šlaga
- 300 ml kisele vode
- sok od jednog limuna
- 3 kesece vanilin šećera ili ekstrakt vanile
Fil od voća:
- voće po izboru šumsko ili maline
- džemfiks
- malo šećera
Cenovnik: posni šlag 700 grama (900 dinara), kisela voda (70 dinara), posni keks (284 dinara), 1 limun (30 dinara), ekstrakt vanile (100 dinara) ili 3 kesice vanilin šećera 50 dinara, 450 grama voća smrznutog 450 dinara.
Priprema:
Dvesta grama šlaga umutiti ređe, malo gušće od mase za palačinke i dodati plazmu. Nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine. Zatim oblikujte koru. Što mekša kora, vremenom će biti ukusnija i neće pucati, a biće vam lako i da je sečete.
Za beli fil umutite jako šlag sa kiselom vodom, a zatim dodajte sok od limuna i ekstrakt vanile nekoliko kapi ili vanilin šećer, šta vam je po volji, zatim još dodatno mutite. Limun će kori dati blago kiselkast ukus i kontrast kakav mu daje krem sir u mrsnoj varijanti.
Limun ima tendenciju da dodatno stvrdne fil, pa ako se ovo i vama dogodi, a sve zavisi od kvaliteta šlaga, za kraj dodajte još malo kisele vode i umutite.
Beli fil stavite preko plazme, najbolje u okrugli kalup prečnika 26 centimetara.
Fil od voća:
Ovde birate voće, šumsko, maline ili nešto drugo što vam je po volji. U posudu stavite dve kašike vode i voće da provri sa jednom kašikom šećera, a zatim u jednu šoljicu sipajte polovinu kesice džemfiksa i pomešajte je sa dve kašičice šećera. Ovu smesu dodajte voću kada provri pustite da se otopi uz mešanje i zatim skinite sa vatre. Kada se ohladi prelijte preko torte, a džemfiks će voće stvrnuti taman toliko da stoji kako treba i ne sliva se sastrana.