Домаћице, морате ово знати када МЕСИТЕ СЛАВСКИ КОЛАЧ - Нису важни само састојци, битно је да испоштујете и ове обичаје
Славски колач представља жртву, али такву жртву благодарности Богу, што смо кроз Исуса Христа и Његово страдање спасени од пропасти, која би нас постигла због наших грехова.
За крсну славу је потребно светити водицу своме дому и припремити славски колач од пшеничног брашна, славску свећу, жито (кољиво), црвено вино, тамјан и зејтин.
Славски колач представља жртву, али такву жртву благодарности Богу, што смо кроз Исуса Христа и Његово страдање спасени од пропасти, која би нас постигла због наших грехова.
Славски колач
Припрема представља неку врсту ритуала којом се потврђује жртвена традиција.
Неке домаћице купују славски колач, али поента свега је да га умесите саме и то у свом дому где ћете и славити. Пожељно је да домаћица том приликом буде ведра и расположена. Колач се припрема на дан славе, рано ујутру у љубави и добром расположењу, да би тако било и за славу и током године.
Ове године биће доста и посних и мрсних слава у завистности од тога да ли се обележавају у среду и петак (посне) или осталим данима када је трпеза мрсна. Какав год да је код вас случај користите у припреми колача неке од основних намирница, а то су брашно, вода и квасац који се могу користити и за мрсну и за посну славу.
Потребни састојци:
- брашно (тражите одговарајуће за хлеб)
- уље
- со
- шећер
- квасац
- вода
Припрема колача:
Одвојити три чаше млаке воде, кашичицу шећера, шољицу уља и парче квасца (половина паковања). Додаје се и мало освештане водице. Све то помешати и оставити да проври у једној посуди. Када проври у ту смесу додати кашичицу соли и почети са додавање брашна. Замесити тесто да буде мекано и лепљиво. Оставити га затим да одстоји и надође. Када надође, извадити га из посуде на брашњаву површину и добро премесити. Оставити тесто поново да одмори. Када нарасте, преместити га у науљену, дубоку шерпу за печење.
Када поставите колач у шерпу користите модлу за колач која се утисне у тесто како би на њему остали симболи крста.
Пеците све док се не ухвати кора, отпирлике сат времена, затим га извадите из шерпе и пеците још минимум пола сата на равној површини и умеренијој температури. Печен је када осетите да је доста лакши него када сте га извадили из шерпе. Овако печен хлеб оставите да одмори и док је врућ премажите уљем за хрскаву кору.
Украси
Управо због тога, са посебном пажњом праве се и бирају и украси за славски колач, који додатно доприносе, не само лепом изгледу погаче, већ и њеној симболици.
Обавезна декорација је печат са словима ИС ХС НИ КА (који се назива и просфорник или поскурица), а то је грчка скраћеница од "Исус Христ побеђује". Прави се пет оваквих печата и који се стављају на пет кугли од теста. На највећу куглу се просфорник ставља на саму средину и у њему се ножићем направи рупица. Ту се убоде гранчица босиљка. Преостала декорација може да буде по жељи домаћице.
Оваква врста украса се прави дан раније или неколико сати пре припреме колача да би се осушили и постали лакши, јер ако их правите када и славски колач пропашће кроз тесто због своје тежине, а и добићете да времену на сам дан прославе.
Тесто за украсе
Најбоље тесто за украсе базира се на оштром брашну.
Потребно вам је:
- 9 кашика оштрог брашна
- 3 кашике соли
- 1дл млаке воде
Потребно је да умесите тесто које ће бити знатно тврђе од оног за колач. Ставите га у кесу да се "одмори" 15 минута, а онда се баците на посао.
Уз помоћ калупа или сопствене креативности можете направити знатан број украса.
Постоје трикови који ће вам помоћи да украси остану бели, а врло су једноставни. Када замесите тесто од брашна и воде додајте со, јер она даје то белило.