VEOMA JE ZDRAVA: Svi SKIDAJU BELU kožicu sa MANDARINA, a evo zašto treba da PRESTANETE da to radite
Ovo pomaže u dijetama...
Mandarine su definitivno među najdostupnijim vrstama voća u toku zime. Pored toga što osvežavaju i hidriraju organizam, odlične su za kožu, kosti, pune su vitamina i štite jetru.
Dajemo vam nekoliko razloga zašto upravo mandarine treba da budu vaša glavna poslastica ove sezone.
PSIHOANALITIČAR UPOZORAVA: Otac MORA da učestvuje u odrastanju deteta! NIJE DOVOLJNA SAMO MAJKA, ovo je razlog
NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Ovaj ZAČIN mnogi dodaju U RUČAK, a veoma LOŠE utiče na ZDRAVLJE i varenje
Jačanje kostiju
Mandarine sadrže mnogo elemenata u tragovima i minerala, poput kalcijuma. Oni jačaju kosti i osiguravaju zdrave zube. Pored toga, mandarine imaju posebno dobru bioraspoloživost – to znači da telo može bolje da apsorbuje hranjive sastojke sadržane u agrumima. Razlog tome je voćna kiselina u mandarinama.
Odlične za kožu
Telu je potrebno vitamina C za zdravu i čvrstu kožu, jer to osigurava izgradnju više kolagenog vezivnog tkiva. A to nam zauzvrat daje lepu i glatku kožu. Međutim, telo ne može samo proizvesti vitamin C – potrebno ga je unositi hranom. A mandarina je prava bomba vitamina C! Takođe je važan za kožu, a ima ga pregršt u mandarinama: takozvani pro-vitamin A, poznat i kao beta karoten, koji osigurava regeneraciju ćelija.
Jačaju imunološki sistem
Vitamin C u mandarinama pomaže nam i u borbi protiv prehlade. Ovaj vitamin generalno jača naš imunitet, ali ako nas je prehlada već zahvatila, takođe može skratiti trajanje prehlade. Tri do četiri mandarine dnevno su idealne – to znači da smo već pokrili trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.
Pomažu pri mršavljenju
Teško za poverovati, ali je istinito: američki naučnici otkrili su da nam mandarine čak mogu pomoći pri mršavljenju. Sastojak nobiletin, kog sadrže ovi mali agrumi, podstiče sagorevanje masti. Savet: nobiletin se uglavnom nalazi ispod kore u belim vlaknima koja često skidamo, što je greška.
Štite jetru
Usput, nobiletin ima još jedno dobro svojstvo: takođe osigurava da se prekomerna masnoća ne skuplja u jetri i održava je zdravom. Masna jetra, koja nastaje prvenstveno zbog unosa šećera i ugljenih hidrata, okidač je za razne bolesti, poput raznih vrsta raka, dijabetesa i osteoporoze.