HRANA ZA BISTRIJI UM: Ove namirnice kriju tajnu dugovečnosti!
Ljudi čija je ishrana bogata bobičastim voće žive duže, bistrog su i vitalnog uma
Već znamo da je bobičasto voće među najzdravijim namirnicama koje možemo pojesti.
Nije HRANA, nije PIĆE: Evo zašto vam se GOMILAJU KILOGRAMI, nema veza sa metabolizmom i genetikom
NIJE CIMET - Začin koji daje poseban ukusu KOLAČU, napravite najsočniju poslasticu po receptu iz bakine kuhinje!
Evo kako jedna neprospavana noć utiče na starenje mozga - Posledice su ozbiljne, a ovako možete nadoknaditi isprekidan san
Bogato je vlaknima, kao i čitavim nizom antioksidanata i drugih važnih mikronutrijenata.
Ljudi čija je ishrana bogata bobičastim voće žive duže, bistrog su i vitalnog uma, čak i u poznim godinama, a osnovni sastojak koji je zaslužan za to je pelargonidin za koji je se tvrdi da može da uspori kognitivnu degeneraciju i Alchajmerovu bolest. Pelargonidin je jedinjenje antocijanina koji su i zaslužni za crvene i narandžaste nijanse u voću.
Predstavljamo vam 5 namirnica bogatih pelargonidinom koje nam pomažu da budemo vitalni čak i u poznim godinama.
1. Jagode
Ne čudi da su jagode na vrhu liste budući da su bogate ne samo pelargonidinom, već i vitaminom C, za koji je odavno poznato da je ozbiljan borac protiv toksina, slobodnih radikala i snažan buster imunog sistema.
2. Brusnice
I brusnice imaju već dokazana antiupalna svojstva, a pored pelargonidina su bogate i jedinjenjima proantocijanidinima, koja imaju prirodno antibakterijsko delovanje.
3. Šljive
Za bistar, brz i vitalan um zaslužne su i šljive. Šljive sadrže polifenole koji usporavaju opadanje kognitivnih funkcija. Imaju još niz benefita i mogu biti korisne i za šećer u krvi ali i konstipaciju.
4. Rotkvice
Pored toga što sadrže ovaj snažni antioksidant, rotkvice su pune kalijuma koji utiče na krvni pritisak i umanjuje rizik od zastoja srca. Dodaćemo i da su rotkvice izvrsne i za zdravu kožu glave i sjajnu kosu.
5. Pasulj
Ukoliko želite da povisite unos pelargonidina ali i proina iz biljaka, onda se okrenite ka pasulju. Odličan je izvor i valakana koji mogu umanjiti nivo holesterola i održavati šećer u ravnoteži.