Najbolji ČORBASTI PASULJ othranio čitave generacije, čak i u danima NAJVEĆE BEDE - Ovaj recept za JEFTIN I ZASITAN obrok pravile su i naše bake
Kada je reč o receptu za pasulj, sigurni smo da svaka kuća svoj i nema jednog univerzalnog. Njegova najveća prednost je što je jeftin i jednostavan za pripremu, a zasitan je i spada u onu čuvenu kategoriju "ručak za dva, a možda i tri dana".
Kada pomislimo na pasulj, setimo se mirisa koji se širi iz kuhinje, osećaja topline i zajedništva koji donosi ovaj jednostavan, ali bogat obrok.
Čorbasti pasulj je jelo koje je othranilo mnoge generacije, čak i u vremenima kada je bilo potrebno da se snalazimo sa skromnim resursima. Ovo je recept koji su naše bake pripremale sa ljubavlju, koristeći nekoliko osnovnih sastojaka da naprave obrok koji je bio jeftin, ukusan i zasitan.
Ako planirate zdrav obrok za hladne zimske dane, pasulj je uvek bio jelo koje je donosilo snagu. Sada, uz ovaj recept, možete ponovo uživati u bogatstvu ukusa i tradiciji koju nosi ovaj nezamenjivi obrok.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
400 - 500 g pasulja
so, biber i mlevena paprika
suva rebarca i malo suve slanine
1 kašika masti
1 kašika brašna
Priprema:
Na masti izdinstajte pola glavice crnog luka, kao i beli luk, i šargarepu.
Dodajte pasulj koji je preko noći bio potopljen u vodu.
Zatim dodajte slaninicu isečenu na kockice (količina po želji) i suva rebarca.
Dodajte začine.
U lonac nalijte vodu i ostavite da se lagano krčka oko sat i po (dok se zrna pasulja ne skuvaju).
Pred kraj napravite zapršku tako što ćete propržiti polovinu crnog luka koja vam je ostala, malo mlevena paprike i kašiku brašna.
Sipajte upasulj, krčkajte još par minuta.