Najbolji recept za pravi DOMAĆI HLEB, jednostavan i za POČETNIKE - Ukusno i hrskavo, bolji nego iz pekare
Potrebno vam je svega šest sastojaka!
Ko ne voli ukusan domaći hleb? Ovaj hleb se lako sprema, a ukus mu je fantastičan.
Sastojci:
350 g brašna
10 g šećera
7 g soli
7 g suvog kvasca
2 kašike ulja
150 ml tople vode
Priprema:
U dublji sud prosejati brašno i dodati šećer, so i suvi kvasac, sastojke izmešati kašikom. Dodati ulje, vodu i mesiti dok ne dobijete glatko testo. Premazati testo uljem, prekriti streč folijom i ostaviti na toplom da raste 1 sat. Kada je testo udvostručilo masu, staviti ga na radnu površinu, posuti brašnom, premesiti i razvući testo na debljinu od 1 cm. Uviti testo u rolnu, i ponoviti ceo postupak rastanjivanja i uvijanja još jednom. Dobijenu rolnu oblikovati u hleb i staviti u podmazanu ili u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ostaviti da raste još 30 minuta. Naraslo testo premazati vodom, posuti brašnom, te nožem zaseći površinu hleba uz duž i popreko.
Hleb peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 30 minuta.