NAJZDRAVIJA KUHINJA NA SVETU: Ovako se hrani zdrava NACIJA prema savetima NUTRICIONISTE!
Preukusno!
Turska kuhinja je bogata i raznovrsna zbog čega većina nutricionista preferira upravo ovakvu vrstu ishrane u kojoj postoji fuzija ukusa i raznovrstnosti koja je upravo potrebna svakom organizmu zbog svoje nutritivne vrednosti.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/03/20/debeli_covek.jpg?itok=caMrmDuM)
PRESTANITE ODMAH SA OVOM DIJETOM: Drastično SMRŠAO i izgledao sjajno, a u stvari je ovim UBIJAO SEBE
Crveni luk
Nezaobilazna namirnica turske kuhinje je crveni luk. Dobar je izvor prehrambenih vlakana i vitamina B6, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C. Pozitivna osobina luka je što sadrži aktivne materije za koje se veruje da pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i u smanjenju povišenog krvnog pritiska.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/120/secer.jpg?itok=oYdutMb5)
SOKOVI ŠTETE NAŠEM ZDRAVLJU: EVO šta se dešava kada preterate sa konzumacijom slatkih napitaka
Patlidžan
U patlidžanu, koji sadrži čak 92 posto vode, najzastupljeniji su vitamin B grupe. Ono što njega čini visokovrednom namirnicom nije samo vitaminsko-mineralni sadržaj, nego i antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Iako se priprema na različite načine širom sveta, patlidžan često nalazimo u musakama. Pečene, ponekad i pohovane kriške patlidžana serviraju se sa sosom od paradajza i peku u rerni.
Orašasti plodovi
Neretko je meso pripremljeno na turski način obogaćeno orašastim plodovima. Bademi su jedan od najboljih prehrambenih izvora magnezijuma koji sprečava grčenje mišića i povoljno deluje na srčani mišić i krvni pritisak. Kikiriki uz svoj povoljan sastav masti povoljno deluje na snižavanje LDL holesterola dok se orasi smatraju jednim od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Lešnik je bogat izvor vitamina E, magnezijuma i gvožđa.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2014/08/12/zena-hrana-1.jpg?itok=OF51Hz36)
NE ODRIČITE SE SLATKIŠA: Evo kako da uživate u svom omiljenom poroku, a da se NIKADA NE UGOJITE!
Paprika
Paprika se se u narodnoj medicini vekovima koristila kao lekovito sredstvo, posebno za jačanje imuniteta. Osim što štiti od brojnih bolesti današnjice, pospešuje apetit i podstiče rad želuca. Njena najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim materijama, a takođe je jedan od najboljih izvora vitamina C, kog sadrži čak 4 puta više nego pomorandža.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/03/02/profimedia-0211373564.jpg?itok=DKGBTdB9)
Ovo dugme na telefonu SVI koristimo - a veoma je ŠTETNO PO MENTALNO ZDRAVLJE! Da li će biti UKINUTO?
Riba
Riba čini važan deo uravnotežene ishrane jer predstavlja glavni izvor omega - 3 masnih kiselina i nutrijenata. Osobe koje redovno jedu ribu smanjuju rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Riba je dobar izvor vitamina A, B i D grupe i minerala.
Turski jogurt
Jogurt je zvezda turske kuhinje. Reč jogurt potiče iz Turske reči yoğurt koja označava mleko koje je fermentiralo u gustu, kiselu masu. Turski tip jogurta je jedna od najčešće konzumiranih vrsta jogurta na svetu, a krasi ga bogati kremasti ukus zahvaljujući nešto većem udelu mlečnih masnoća. Kao esencijalni deo turske kuhinje, servira se uz gotovo svako jelo. Tako se koristi kao osnova za pripremu supa i soseva pa se često servira preko mesa i povrća.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/11/15/peskir-pranje-zuba.jpg?itok=ZVbq-BB6)
NE, NIKAKO: Ovo su GREŠKE koje pravite, a KOJE izazivaju ozbiljne PROBLEME sa ZUBIMA!
Neretko se dodaje i salatama, a zahvaljujući osvežavajućem ukusu s notama slanog, često se jede uz popularne bureke i razne pite. U Turskoj se jogurt koristi i u pripremi kolača i pojedinih jela od testa.