НАЈЗДРАВИЈА КУХИЊА НА СВЕТУ: Овако се храни здрава НАЦИЈА према саветима НУТРИЦИОНИСТЕ!
Преукусно!
Турска кухиња је богата и разноврсна због чега већина нутрициониста преферира управо овакву врсту исхране у којој постоји фузија укуса и разноврстности која је управо потребна сваком организму због своје нутритивне вредности.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/03/20/debeli_covek.jpg?itok=caMrmDuM)
ПРЕСТАНИТЕ ОДМАХ СА ОВОМ ДИЈЕТОМ: Драстично СМРШАО и изгледао сјајно, а у ствари је овим УБИЈАО СЕБЕ
Црвени лук
Незаобилазна намирница турске кухиње је црвени лук. Добар је извор прехрамбених влакана и витамина Б6, а уз то је и врло добар извор витамина Ц. Позитивна особина лука је што садржи активне материје за које се верује да помажу у смањењу повишеног нивоа холестерола и у смањењу повишеног крвног притиска.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/120/secer.jpg?itok=oYdutMb5)
СОКОВИ ШТЕТЕ НАШЕМ ЗДРАВЉУ: ЕВО шта се дешава када претерате са конзумацијом слатких напитака
Патлиџан
У патлиџану, који садржи чак 92 посто воде, најзаступљенији су витамин Б групе. Оно што њега чини високовредном намирницом није само витаминско-минерални садржај, него и антиоксидативна, антиканцерогена и противупална својства. Иако се припрема на различите начине широм света, патлиџан често налазимо у мусакама. Печене, понекад и поховане кришке патлиџана сервирају се са сосом од парадајза и пеку у рерни.
Орашасти плодови
Неретко је месо припремљено на турски начин обогаћено орашастим плодовима. Бадеми су један од најбољих прехрамбених извора магнезијума који спречава грчење мишића и повољно делује на срчани мишић и крвни притисак. Кикирики уз свој повољан састав масти повољно делује на снижавање ЛДЛ холестерола док се ораси сматрају једним од најбољих извора омега-3 масних киселина. Лешник је богат извор витамина Е, магнезијума и гвожђа.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2014/08/12/zena-hrana-1.jpg?itok=OF51Hz36)
НЕ ОДРИЧИТЕ СЕ СЛАТКИША: Ево како да уживате у свом омиљеном пороку, а да се НИКАДА НЕ УГОЈИТЕ!
Паприка
Паприка се се у народној медицини вековима користила као лековито средство, посебно за јачање имунитета. Осим што штити од бројних болести данашњице, поспешује апетит и подстиче рад желуца. Њена најважнија карактеристика је богатство витаминима и минералним материјама, а такође је један од најбољих извора витамина Ц, ког садржи чак 4 пута више него поморанџа.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/03/02/profimedia-0211373564.jpg?itok=DKGBTdB9)
Ово дугме на телефону СВИ користимо - а веома је ШТЕТНО ПО МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ! Да ли ће бити УКИНУТО?
Риба
Риба чини важан део уравнотежене исхране јер представља главни извор омега - 3 масних киселина и нутријената. Особе које редовно једу рибу смањују ризик од можданог удара, депресије и менталног пропадања које се доводи у везу са старењем. Риба је добар извор витамина А, Б и Д групе и минерала.
Турски јогурт
Јогурт је звезда турске кухиње. Реч јогурт потиче из Турске речи yoğurt која означава млеко које је ферментирало у густу, киселу масу. Турски тип јогурта је једна од најчешће конзумираних врста јогурта на свету, а краси га богати кремасти укус захваљујући нешто већем уделу млечних масноћа. Као есенцијални део турске кухиње, сервира се уз готово свако јело. Тако се користи као основа за припрему супа и сосева па се често сервира преко меса и поврћа.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/11/15/peskir-pranje-zuba.jpg?itok=ZVbq-BB6)
НЕ, НИКАКО: Ово су ГРЕШКЕ које правите, а КОЈЕ изазивају озбиљне ПРОБЛЕМЕ са ЗУБИМА!
Неретко се додаје и салатама, а захваљујући освежавајућем укусу с нотама сланог, често се једе уз популарне буреке и разне пите. У Турској се јогурт користи и у припреми колача и појединих јела од теста.