7 najzdravijih vrsta povrća koje morate uključiti u ishranu
Ukoliko se spremate za kupovinu, ove vrste povrća obavezno moraju da se nađu na vašoj listi za kupovinu.
Kad sledeći put krenete na pijacu, ne propustite da obogatite svoju korpu ovim fantastičnim povrćem koje će ojačati vaš imunitet i očuvati zdravlje.
Cvekla
Cvekla je bogata antioksidantima koji čiste i detoksikuju organizam. Ovo korensko povrće sadrži malo masti i obiluje vitaminima. Prirodni nitrati u cvekli oksidiraju kada se pomešaju sa krvlju, stvarajući azotni oksid koji širi krvne sudove i povećava nivo kiseonika u krvi.
Kupus
Kupus je pravo blago zdravlja. Poseduje magnezijum, kalijum, jod, gvožđe i kalcijum, što ga čini izuzetno korisnim za organizam.
Beli luk
Beli luk je poznat po svojoj sposobnosti da ubrzava metabolizam, bori se protiv toksina i štiti od upala, virusa i prehlada. Bogat je vitaminima, korisnim uljima i amino-kiselinama. Alicin, sastojak koji sadrži, poznat je po svom protivupalnom efektu.
Karfiol
Karfiol omogućava pravilno funkcionisanje mozga i dobar hormonalni balans. Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i povećava normalan nivo protoka krvi u svim bitnim organima.
Brokoli
Brokoli je bogat kalcijumom, magnezijumom i cinkom, što jača kosti. Gvožđe u brokoliju pomaže da krv ostane zdrava, dok vitamin A podstiče proizvodnju kolagena.
Paprika
Bilo da su crvene, zelene ili žute, paprike su bogate nutrijentima korisnim za srce, poput likopena i folne kiseline.
Kelj
Kelj je prava superhrana, bogat vitaminima A, B, C, E i K, kao i mineralima, hlorofilom i omega-3 masnim kiselinama.
Svako od ovih povrća ima svoje jedinstvene zdravstvene prednosti, pa ih svakako uključite u svoju ishranu kako biste održali optimalno zdravlje.