7 најздравијих врста поврћа које морате укључити у исхрану
Уколико се спремате за куповину, ове врсте поврћа обавезно морају да се нађу на вашој листи за куповину.
Кад следећи пут кренете на пијацу, не пропустите да обогатите своју корпу овим фантастичним поврћем које ће ојачати ваш имунитет и очувати здравље.
Цвекла
Цвекла је богата антиоксидантима који чисте и детоксикују организам. Ово коренско поврће садржи мало масти и обилује витаминима. Природни нитрати у цвекли оксидирају када се помешају са крвљу, стварајући азотни оксид који шири крвне судове и повећава ниво кисеоника у крви.
Купус
Купус је право благо здравља. Поседује магнезијум, калијум, јод, гвожђе и калцијум, што га чини изузетно корисним за организам.
Бели лук
Бели лук је познат по својој способности да убрзава метаболизам, бори се против токсина и штити од упала, вируса и прехлада. Богат је витаминима, корисним уљима и амино-киселинама. Алицин, састојак који садржи, познат је по свом противупалном ефекту.
Карфиол
Карфиол омогућава правилно функционисање мозга и добар хормонални баланс. Помаже у одржавању нормалног крвног притиска и повећава нормалан ниво протока крви у свим битним органима.
Броколи
Броколи је богат калцијумом, магнезијумом и цинком, што јача кости. Гвожђе у броколију помаже да крв остане здрава, док витамин А подстиче производњу колагена.
Паприка
Било да су црвене, зелене или жуте, паприке су богате нутријентима корисним за срце, попут ликопена и фолне киселине.
Кељ
Кељ је права суперхрана, богат витаминима А, Б, Ц, Е и К, као и минералима, хлорофилом и омега-3 масним киселинама.
Свако од ових поврћа има своје јединствене здравствене предности, па их свакако укључите у своју исхрану како бисте одржали оптимално здравље.