Омиљени ДОРУЧАК СРБА, може бити ОПАСАН ПО ЗДРАВЉЕ! Ако на декларацији прочитате ову скраћеницу, НИКАКО НЕ КУПУЈТЕ!
Виршла може бити само производ који је направљен од меса, али уколико само изгледа као виршла она то не мора да буде.
Неписано је правило да је нездрава храна најукуснија. Колико год се трудимо да је избегнемо, често се нађе на нашем јеловнику.
Вероватно сте и сами претпоставили о чему је реч, ради се о виршлама.
Намирница која је често на снижењу, а ретко ко би вам рекао да је штетна за човеков организам и да је одмах избаците из исхране!
Најспорнији састојак прерађевина, о којем се у јавности већ годинама говори, јесте тзв. машински сепарисано месо (МСМ) које спада у најлошије, неку врсту месног отпада.
- Ако неко продаје саламу по цени мањој од 200 динара за килограм, јасно је да у њој нема ни трунке меса! У салами највише има тзв. машински сепарисаног меса (МСМ), односно самлевених шија, тртица и леђа са костима, као и остатака антибиотика, хормона, коксидиостатика и тешких метала. - упозорава доктор ветеринарске медицине Мирослав Стојшић, за Ало!
Пилеће виршле нису здравије
Ако се определите за пилеће или ћуреће виршле јер мислите да имају мање масноћа, можда сте у праву, али свакако морате бити опрезни, јер произвођачи обично уместо масноће у виршле додају со. Рецимо, ћуреће виршле имају 2 грама засићених масноћа и 99 калорија, али имају 500 мг соли, док пилеће имају чак 600 мг соли, што је готово трећина препорученог дневног уноса. Још ако додате кечап, сенф и мајонез, количина унете соли се још увећава.
Врло је тешко наћи виршле које су направљене од меса органски узгајаних животиња које нису примале антибиотике ни хормоне.