Nakon praznika SRBI muke muče sa CREVNIM INFEKCIJAMA: Neophodno je na OVAJ način oporaviti telo od OBILJA HRANE
Nakon posta, prejedanje donosi još više štete
Ljudi se tokom praznika vode parolom „daću sebi oduška“, pa tih nedelju ili više dana konzumiraju tešku hranu koja, u kombinaciji sa svim propratnim poslasticama, alkoholom, gaziranim i negaziranim sokovima u stomaku stvara osećaj težine, konstantne nadutosti i tromosti.
Pola Srba trenutno muči muku sa crevnim infekcijama koje nisu samo posledica konzumiranja pokvarene hrane nego i unosa prevelikih količina jela koje opterećuju želudac.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/01/08/shutterstock_555634876.jpg?itok=-wTDT-r3)
NAUKA POTVRDILA! Omiljeno piće mnogih UZROKUJE ĆELAVOST kod muškaraca, ali to NIJE SVE
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/01/08/shutterstock_1753344953.jpg?itok=W2GdedkB)
EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU NA NAJZARAZNIJI SOJ KORONE: "Sa sigurnošću tvrdimo da stiže ovde"
Naš narod uglavnom jede skrobnu hranu tokom posta, pa i tada povećaju telesnu masu, a onda za vreme praznika kreće hrana koja je prebogata kalorijama, zasićenim masnim kiselinama, salatama koje su bogate majonezom, velika količina mesa i mesnih prerađevina. I to ponavljamo iz godine u godinu i pravimo problem celom probavnom sistemu.
Uz obilne obroke treba piti više vode
Obično se popije dve, tri čaše vode dnevno, što nije dovoljno, a nemamo običaj ni da pojedemo laganu supu ili da pijemo čajeve. Preporuka je da se nakon prejedanja pojede neslana supa ili popije čaj bez šećera, i dosta vode, jer će ona izvući toksine i so i pomoći da se snizi pritisak. Nutricionisti savetuju da se popije i do dve litre vode.
Nakon praznika unosite što više povrća
Povrće jesti i za doručak i za užinu, a obavezno povećati porciju salate uz ručak i večeru, posebno od šargarepe i kelerabe, neslanu i sa što manje soli. Poseban savet je da se na jelovniku nađu nemasna mesa, da se izbegava prženo i pohovano meso zaliveno pavlakom ili rolovano meso u slanini i kačkavalju.
Ne treba preterivati ni sa količinom nemasnih mesa i povrća, i to treba ograničiti da bismo se rešili viška kilograma. Preporučena količina za žene je oko 100 grama mesa, a za muškarce do 200 grama.
Posledice prejedanja su uglavnom uznemirena creva, nadutost, dijareja, konstipacija... Zato je važno da ono što jedete dan, dva nakon prejedanja, dodatno ne nadraži stomak, već da ga umiri.
Banana
Ova voćka se inače lako vari, tako da neće "terati" želudac da previše radi. Osim toga, kalijum u bananama pospešuje varenje, a hranljiva vlakna u ovom voću pomažu i kod dijareje.
Ceđena pomorandža
Nakon velikih količina unete hrane, problem sa probavom nije retkost, a posledica je nedostatka kiseline u želucu. U tom slučaju, prirodna kiselina u pomorandžama može biti od koristi. Uz ceđeni sok od pomorandže nikako ne bi trebalo da unesete ugljene hidrate jer ćete se još više naduti.
Začini
Iako nekoliko sati nakon prejedanja sigurno ne razmišljate o hrani, još manje onoj začinjenoj, imajte na umu da začini mogu da vam umire stomak. Kim, na primer, stimuliše jetru da luči više žuči, pa će telo lakše svariti onih pola hleba ili ogromno parče torte koje ste pojeli.
Izbegavajte so
"Telo na so reaguje tako što zadržava vodu, pa slane grickalice i so uopšte, nakon prejedanja nisu pametan izbor", kaže nutricionista dr Aleksis Džozef. Ona savetuje da, ako vam se jede nešto slano, ipak pokušate da se uzdržite i uzmete samo nekoliko badema.
Pirinač je OK
Beli pirinač je lagan i sadrži malo vlakana, tako da stomak ne mora previše da se "muči" da ga svari. Nakon prejedanja, u obzir dolaze i tost i kuvani krompir, koji će umiriti osetljiva creva.
Jabukovo sirće
Nutricionista kaže da ovo sirće pospešuje varenje, ali naravno, ne bi trebalo da ga konzumirate samog. Pomešajte kašiku sirćeta sa kašikom meda i šoljom vode, da biste umirili stomak. Takođe, možete i u veću čašu vode staviti samo sirće, bez meda, i na taj način pomoći sebi ako imate problem sa konstipacijom.