Najsnažniji je ČISTAČ među VITAMINIMA - Oslobađa organizam od toksina i ublažava negativne efekte nikotina, ima ga u ovim namirnicama
Vitamin E jedan je od najsnažnijih antioksidanasa, jer podstiče izbacivanje toksina iz organizma i deluje protiv stanja praćenih povećanim oksidativnim stresom. Organizam je takođe izložen slobodnim radikalima i u životnoj sredini, kao što su dim od cigarete, zagađenje vazduha i ultraljubičasto zračenje iz sunca.
Vitamin E je antioksidans koji rastvara mast i zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala. Naučnici istražuju da li, ograničavajući slobodnu radikalnu proizvodnju i eventualno kroz druge mehanizme, vitamin E može pomoći sprečavanju ili odlaganju hroničnih bolesti povezanih sa slobodnim radikalima.
Pored antioksidantnog dejstva, vitamin E je uključen u imunološku funkciju.
Vitamin E se koristi protiv: stresa, ozona, azot dioksida, pušenja, oksidacije, štiti pluća od peroksidne oksidacije lipida izazvane ozonom i azot dioksidom (NO2)
Sve ćelijske membrane u slučaju manjka vitamina E bivaju oštećene, a najuočljivije promene vide se na mitohondrijama. Usled manjka vitamina E mogu se razviti megamitohondrije.
Vitamin E ima bitnu ulogu u metabolizmu mrežnjače i kod njegovog nedostatka može doći do pojave katarakte. U tom slučaju kapljice masti se nakupljaju unutar oka, a nervni završeci se u mrežnjači degenerišu ili su potpuno uništeni. Ovakve promene se naročito vide u starosti i starosne promene su znatno ubrzane.
Sadržaj vitamina E u sledećim namirnicama iznosi:
- Ulje pšeničnih klica, 1 kašika 20,3 mg
- Seme suncokreta, suvo pečeno, 1 unca 7,4 mg
- Suncokretovo ulje, 1 kašika 5,6 mg
- Lešnici, suvi pečeni, 1 unca 4,3 mg
- Kikiriki puter, 2 kašike 2,9 mg
- Kikiriki, suvi pečeni, 1 unca 2,2 mg
- Kukuruzno ulje, 1 kašika 1,9 mg
- Brokoli, seckani, kuvani, ½ šolje 1,2 mg
- Sojino ulje, 1 kašika 1,1 mg
- Mango, ½ šolje 0,7mg
- Paradajz, sirovi, 1 srednji 0,7 mg
- Spanać, sirovi, 1 šolja 0,6 mg