Napokon otkriveno: Evo da li je tamna čokolada i NAJZDRAVIJA!
Zna se i kako tačno utiče na organizam...
Brojne studije su pokazale da je tamna čokolada zaista i najzdravija. Ona jača imuni sistem, da dobro utiče na zdravlje srca i pamćenje, ali ovo je prvo istraživanje koje je analiziralo kako se ti efekti menjaju u zavisnosti od vrste čokolade.
ZDRAVLJE PRE SVEGA: Recept za super ukusan hleb bez brašna koji nimalo NE GOJI!
Naime, istraživački tim sa Univerziteta u Kaliforniji kaže da su čokolade koje sadrže više od 70 odsto kakaoa najbolje jer poboljšavaju moždane funkcije i kardiovaskularni sistem povećavajući protok krvi i ublažavajući zapaljenja.
U skladu sa tim, oni koji jedu tamne čokolade bolje reaguju na stres i imaju jači imuni sistem, kažu naučnici.
SREĆI NIKAD KRAJA: Nutricionisti otkrivaju zašto je dobro jesti PICU za doručak!
- Godinama smo gledali uticaj tamne čokolade na neurološke funkcije sa gledišta količine šećera koju sadrže - što više šećera, to smo srećniji", kaže vodeći autor studije profesor Li Berk, koji čokoladu naziva "superhranom".
- Ovo je prvi put da smo analizirali uticaj količine kakaoa u dozama koje se nalaze u čokoladama i uticaj na ljudska bića, a rezultati su ohrabrujući -rekao je Berk.
Ove studije su pokazale da što čokolada sadrži više kakaoa, to ima bolji uticaj na kognitivne sposobnosti, pamćenje, raspoloženje, imunitet..
Kakao je bogat flavanolima - antioksidantima koji se nalaze u voću i povrću i koji sprečavaju zapaljenja. Uprkos tome što je vitalni deo reakcije imunog sistema, ima ulogu u obolevanju od kancera, srčanih bolesti, demencije i depresije.
Ako se predugo zadrži u telu, može da bude okidač za razvoj bolesti, praveći dugoročno štetu srcu, mozgu i drugim organima.
DOKTORI SAVETUJU: Evo zašto ne treba da pijete LIMUNADU čim ustanete!
Profesor Berk i njegove kolege su sprovele dve studije kako bi ispitali uticaj tamne čokolade na imuni sistem i na mozak.
Prvo otkriće je da čokolade koje sadrže više od 70 odsto kakaoa povećavaju proizvodnju hemikalije koje se bore protiv zapaljenja tako što menjaju ekspresiju gena.
Drugo otkriće je da poboljšavaju pamćenje tako što jačaju veze između moždanih ćelija, što je proces poznat kao neuroplastičnost.
Profesor Berk kaže da je kakao veoma moćan antioksidant i antizapaljenski agent koji ima brojne dobre efekte na mozak i kardiovaskularno zdravlje.
Inače, i studija koja je prošle godine sprovedena u Italiji je pokazala da tamna čokolada dobra za zdravlje i da su ljudi koji su svakodnevno jeli čokoladu imali bolju koncentraciju, pamćenje i brže reakcije.
Dakle, eto "izgovora" da svaki dan jedete po malo čokolade...