Напокон откривено: Ево да ли је тамна чоколада и НАЈЗДРАВИЈА!
Зна се и како тачно утиче на организам...
Бројне студије су показале да је тамна чоколада заиста и најздравија. Она јача имуни систем, да добро утиче на здравље срца и памћење, али ово је прво истраживање које је анализирало како се ти ефекти мењају у зависности од врсте чоколаде.
ЗДРАВЉЕ ПРЕ СВЕГА: Рецепт за супер укусан хлеб без брашна који нимало НЕ ГОЈИ!
Наиме, истраживачки тим са Универзитета у Калифорнији каже да су чоколаде које садрже више од 70 одсто какаоа најбоље јер побољшавају мождане функције и кардиоваскуларни систем повећавајући проток крви и ублажавајући запаљења.
У складу са тим, они који једу тамне чоколаде боље реагују на стрес и имају јачи имуни систем, кажу научници.
СРЕЋИ НИКАД КРАЈА: Нутриционисти откривају зашто је добро јести ПИЦУ за доручак!
- Годинама смо гледали утицај тамне чоколаде на неуролошке функције са гледишта количине шећера коју садрже - што више шећера, то смо срећнији", каже водећи аутор студије професор Ли Берк, који чоколаду назива "суперхраном".
- Ово је први пут да смо анализирали утицај количине какаоа у дозама које се налазе у чоколадама и утицај на људска бића, а резултати су охрабрујући -рекао је Берк.
Ове студије су показале да што чоколада садржи више какаоа, то има бољи утицај на когнитивне способности, памћење, расположење, имунитет..
Какао је богат флаванолима - антиоксидантима који се налазе у воћу и поврћу и који спречавају запаљења. Упркос томе што је витални део реакције имуног система, има улогу у оболевању од канцера, срчаних болести, деменције и депресије.
Ако се предуго задржи у телу, може да буде окидач за развој болести, правећи дугорочно штету срцу, мозгу и другим органима.
ДОКТОРИ САВЕТУЈУ: Ево зашто не треба да пијете ЛИМУНАДУ чим устанете!
Професор Берк и његове колеге су спровеле две студије како би испитали утицај тамне чоколаде на имуни систем и на мозак.
Прво откриће је да чоколаде које садрже више од 70 одсто какаоа повећавају производњу хемикалије које се боре против запаљења тако што мењају експресију гена.
Друго откриће је да побољшавају памћење тако што јачају везе између можданих ћелија, што је процес познат као неуропластичност.
Професор Берк каже да је какао веома моћан антиоксидант и антизапаљенски агент који има бројне добре ефекте на мозак и кардиоваскуларно здравље.
Иначе, и студија која је прошле године спроведена у Италији је показала да тамна чоколада добра за здравље и да су људи који су свакодневно јели чоколаду имали бољу концентрацију, памћење и брже реакције.
Дакле, ето "изговора" да сваки дан једете по мало чоколаде...