NARODNA ČORBA OD JAGORČEVINE: Dobra za smirenje, pomaže kod SRČANIH BOLESTI, čisti bubrege (RECEPT)
Moćna jagorčevina je lek svima koji znaju da je koriste
Jagorčevina je lekovita biljka poznata kao prvi vesnik proleća, a raste u brdskim i planinskim područjima. Može se pronaći po šumama, obroncima i dobro osunčanim livadama. Njeni prepoznatljivi cvetovi, karakteristične žute boje cvetaju u period od marta do maja.
DIVLJI LUK zamena za BELI - Pune su šume sremuša, evo kako da ga pripremite, odličan je za jetru i probavu
Napravite MOĆAN LEK od KOPRIVE za bolju KRVNU SLIKU - 4 sastojka, samo 10 minuta: Eliskir zdravlja u tegli
Lekovita svojstva jagorčevine
Od lekovitih materija jagorčevina sadrži: natrijum, kalcijum, saponin, primaverin, primulaverin, a u samom cvetu flavonoide. List sadrži mnogo vitamina C, te karoten, kristalizovane jaglačne kiseline.
Jagorčevina nije dovoljno iskorišćena, iako je veoma vredna lekovita biljka. Ima dugu istoriju upotrebe kao lek, te je naročito korišćena u lečenju stanja koji uključuju spazme, paralize, kao analgetik i antipiretik.
Jagorčevina pročišćava krv i iz organizma eliminiše uzročnike reume i kostobolje.
Ako je neko sklon oboljenjima mišića i ligamenata, neka svakodnevno pije čaj od jagorčevine (jednu do dve šolje) i bolovi će prestati.
Jedno od najefikasnijih sredstava protiv nesanice je upravo ova biljka, koja je preporodila mnoge ljude i spasla ih od fizičke i duševne iscrpljenosti.
Jagorčevina izvanredno povoljno deluje na nerve i srce, jača ih i smiruje glavobolje na nervnoj bazi.
Izvrsno deluje i na upalu srčanog mišića, a prevencija je protiv izliva krvi u mozak.
Odličan čaj za isterivanje peska iz bubrega dobićemo ako skuvamo koren jagorčevine i pomešamo ga sa medom.
Narodna čorba od jagorčevine
Operite nekoliko šaka jagorčevine (listove, cvetove) i ubacite ih u ključalu vodu, zajedno sa seckanim mladim lukom ili divljim vlašcem, kao i tankim kolutovima šargarepe. Kuvajte nekoliko minuta, pa onda razmutite malo brašna (najbolje belog kukuruznog) sa malo vode i umešajte ga u čorbu. Dodajte so, biber i začin po želji. Na kraju, po želji umešajte razmućeno jaje i servirajte uz nekoliko kapi svežeg soka od limuna.