НАРОДНА ЧОРБА ОД ЈАГОРЧЕВИНЕ: Добра за смирење, помаже код СРЧАНИХ БОЛЕСТИ, чисти бубреге (РЕЦЕПТ)
Моћна јагорчевина је лек свима који знају да је користе
Јагорчевина је лековита биљка позната као први весник пролећа, а расте у брдским и планинским подручјима. Може се пронаћи по шумама, обронцима и добро осунчаним ливадама. Њени препознатљиви цветови, карактеристичне жуте боје цветају у период од марта до маја.
ДИВЉИ ЛУК замена за БЕЛИ - Пуне су шуме сремуша, ево како да га припремите, одличан је за јетру и пробаву
Направите МОЋАН ЛЕК од КОПРИВЕ за бољу КРВНУ СЛИКУ - 4 састојка, само 10 минута: Елискир здравља у тегли
Лековита својства јагорчевине
Од лековитих материја јагорчевина садржи: натријум, калцијум, сапонин, примаверин, примулаверин, а у самом цвету флавоноиде. Лист садржи много витамина Ц, те каротен, кристализоване јаглачне киселине.
Јагорчевина није довољно искоришћена, иако је веома вредна лековита биљка. Има дугу историју употребе као лек, те је нарочито коришћена у лечењу стања који укључују спазме, парализе, као аналгетик и антипиретик.
Јагорчевина прочишћава крв и из организма елиминише узрочнике реуме и костобоље.
Ако је неко склон обољењима мишића и лигамената, нека свакодневно пије чај од јагорчевине (једну до две шоље) и болови ће престати.
Једно од најефикаснијих средстава против несанице је управо ова биљка, која је препородила многе људе и спасла их од физичке и душевне исцрпљености.
Јагорчевина изванредно повољно делује на нерве и срце, јача их и смирује главобоље на нервној бази.
Изврсно делује и на упалу срчаног мишића, а превенција је против излива крви у мозак.
Одличан чај за истеривање песка из бубрега добићемо ако скувамо корен јагорчевине и помешамо га са медом.
Народна чорба од јагорчевине
Оперите неколико шака јагорчевине (листове, цветове) и убаците их у кључалу воду, заједно са сецканим младим луком или дивљим влашцем, као и танким колутовима шаргарепе. Кувајте неколико минута, па онда размутите мало брашна (најбоље белог кукурузног) са мало воде и умешајте га у чорбу. Додајте со, бибер и зачин по жељи. На крају, по жељи умешајте размућено јаје и сервирајте уз неколико капи свежег сока од лимуна.