ЛАЖНА КРЕМПИТА без печења кора и без јаја је НАЈБРЖИ колач икада - За мирисни фил од ВАНИЛЕ вам такође не треба шпорет, укусна посластица готова за мање од 10 минута
Названа је лажна кремпита, али верујте нам на реч — сласна је колико и права!
Звали је кремпита или кремшнита, овај укусни колач који потиче из аустроугарске кухиње је вољен широм света. И то не без разлога — он је сочан, кремаст, ни превише ни премало сладак и савршена посластица током целе године.
Верује се да су још цар Франц Јозеф и његова супруга Сиси уживали у овом слатишу, а у годинама које су уследиле појавиле су се бројне верзије кремпите.
Једна од најпопуларнијих је пољска кремовка или наполеонка, цењена је црногорска которска пашта, док се у Словенији праве бледфске кремшнике од две врсте фила.
Састојци
Корица:
250 грама кекса
7 кашика млека
Фил:
700 милилитара млека
100 грама шлага са укусом ваниле
150 грама шећера
400 милилитара слатке павлаке
шећер у праху за посипање
Припрема
Миксером добро умутите млеко, шећер и шлаг, а у одвојеној посуди слатку павлаку, коју по укусу можете засладити двема кашикама шећера
У прву смесу додајте половину од умућене павлаке, па све додатно умутите миксером.
По дну калупа поређајте кекс, који је претходно провучен кроз млеко, па преко кекса сипајте фил. Затим додајте и остатак слатке павлаке, добро поравнајте шпатулом, па преко поређајте још једну туру кекса.
Ставите у фрижидер на неколико сати да се стегне, па поспите шећером у праху.