NE MOŽETE DA SE OSLOBODITE "GRICKANJA" IZMEĐU OBROKA? Hitno prestanite, vaš organizam zbog toga može ogromne probleme
Ovih pet koraka će vam pomoći u nameri
Svi mi volimo između obroka da pojedemo nešto slatko ili neku grickalicu.
ALKALNE NAMIRNICE: Hrana koja ČISTI organizam, ŠTITI i JAČA, jedite ovo i NEĆETE ima ti PROBLEM sa KILOGRAMIMA
NUTRICIONISTA OTKRIO - Evo da li KOKICE GOJE, tanka je linija između zdrave i NEZDRAVE grickalice
Da li imaš KRUŠKAST ILI JABUČAST tip tela? Jedan od njih je PREDUSLOV ZA BOLJE ZDRAVLJE, a razloga je nekoliko
Obično to radimo u nekoj dokolici i više u zimskom periodu kada smo više kod kuće u zatvorenom prostoru, a u našoj kulturi je to normalno da praktikujemo i kada nam neko dođe u goste.
Grickanje između obroka je vrlo učestala pojava među mladim ljudima, ali i među starijima. Da bi se rešili ove nezdrave navike, pre svega je potrebno osvestiti dati problem, što nas dovodi do prvog koraka.
1. Postanite svesni da je grickanje između obroka štetno
Ne možete rešiti nijedan problem ako niste svesni da ga imate. Dok jedni nisu svesni svog grickanja između obroka, drugi uopšte ni ne misle da je grickanje između obroka štetno po njihovo zdravlje. Stoga je svest o postojanju problema prvi i nezaobilazan korak u rešavanju problema.
2. Informišite se o tome kako funkcionišu Vaši organi za varenje
Probavne organe nikada ne treba opteretiti količinom ili kvalitetom hrane koja će zamoriti organizam. Sve što se unosi u želudac i prevazilazi mogućnosti tela da to pretvori u dobru krv, smeta organima za varenje. Velika količina hrane opterećuje jetru i stvara bolesno stanje organizma.
Želudac se, u svojim naporima da sve to svari, premori i tako se javlja osećaj malaksalosti koja se tumači kao glad. Zatim se još jedna nepotrebna količina hrane unosi u želudac, koja ponovo pokreće već umornu mašinu, ne dozvoljavajući probavnim organima da se odmore od napornog rada i obnove svoje snage. Vašem želucu je potreban odmor. Ako je pauza između obroka manja od 4-5 sati, mišići želuca imaju problem. Oni se zaustavljaju i ne izbacuju staru hranu, dok se nova prispela hrana ne svari u želucu. Na taj način stara hrana čeka u želucu, a tu je jako toplo, tamno i kiselo, i hrana se gnječi.
Da bi se hrana razgradila u Vašem organizmu potrebno je 2-3h, a želucu je posle potreban odmor od 2 sata. Zato je idealno odmarati oko 4-5 sati između obroka, jer ako je manja pauza od toga, želudac će oslabiti i neće dobro funkcionisati. Između obroka se može konzumirati samo čista, negazirana voda, i to sat vremena nakon zadnjeg obroka. Čak se ni sokovi i čajevi ne preporučuju između obroka, osim u slučaju bolesti i posta na sokovima.
3. Uzimajte redovne obroke
U skladu sa ovim što smo upravo saznali, važno je imati redovne obroke. Redovnost u jedenju ima životni značaj. Za svaki obrok treba utvrditi određeno vreme. U to vreme treba uneti dovoljnu količinu hrane, a nakon toga ne grickati ništa do sledećeg obroka.
Obroci ne bi trebalo da budu neredovni. Ako je ručak postavljen jedan sat ili dva pre uobičajenog vremena, želudac je nepripremljen za novo opterećenje, jer još uvek nije svario hranu iz prethodnog obroka. Na taj način organizam se opterećuje. Takođe, važno je imati ne više od 3 obroka. Osobe sa brzim i snažnim metabolizmom treba da uzimaju po tri obroka dnevno, dok su ostalima dovoljna samo dva.
4. Ne preskačite doručak
Nažalost, mnogi ljudi ne odvajaju svoje vreme da doručkuju. Već dan obično započinju kafom i/ili cigaretom. Time zapravo misle da su dobili nešto od vremena, ali uopšte nisu ni svesni koliko na taj način skraćuju svoj životni vek. Razlog za preskakanje doručka je obično taj što neki ljudi nemaju veliku potrebu za uzimanjem doručka, što je uobičajeni rezultat jedenja obilnog obroka uveče.
Još jedan razlog koji se navodi za preskakanje doručka je sprečavanje povećanja telesne težine. Neke osobe razmišljaju da će im, pošto nisu gladne, preskakanje doručka pomoći da smršaju. Međutim, stvarnost je potpuno drugačija.
5. Pijte češće vodu umesto grickanja između obroka
Kada imate želju da posegnete za nekom namirnicom između obroka, popijte umesto toga čašu vode i primetićete kako osećaj gladi nestaje. Ne znam da li ste nekada pokušali, ali verujte mi da deluje.
Ljudi su se danas odvikli od konzumiranja obične, čiste vode. A jedino je ona u stanju da utoli ne samo žeđ, već i nezdravu želju za grickalicama. Jedino obična voda nema efekat nadražujućeg sredstva kao ostala pića, koja Vas dodatno podstiču da stalno nešto jedete ili pijete.
Takođe, važno je napomenuti da se voda, čajevi i sokovi uzimaju pre obroka, a voda najranije sat vremena posle obroka. Ovo je potrebno da bi želudac mogao da vari hranu.
Ukoliko se tečnost unosi u organizam za vreme obroka i sat vremena nakon obroka, razblažuju se i oslabljuju želudačni sokovi. Zato ni varenje ne može biti dobro, niti se mogu izvući hranljivi sastojci iz hrane, jer voda sve to spere.