Nekad hrana za SIROMAŠNE, a danas TRADICIONALNI SRPSKI specijalitet - Probajte PIHTIJE sa piletinom i povrćem, ukus ne zaostaje od KLASIČNIH
Ove morate da probate jer se prave od drugačijih sastojaka.
Pihtije su jedno od najomiljenijih srpskih tradicionalnih jela koje nosi sa sobom bogatu istoriju i nezaobilaznu ulogu u domaćinstvima, posebno tokom praznika i porodičnih okupljanja. Ovaj specijalitet poznat je po svojoj sočnoj teksturi i neodoljivom ukusu, a priprema se od jednostavnih, ali kvalitetnih sastojaka.
Sastojci:
300 g kuvanog pilećeg mesa
100 g šećerca iz konzerve
100 g obarenog graška
3 skuvane šargarepe
30 g želatina u prahu
1 kašika seckanog peršuna
So, biber
Priprema:
Da biste pripremili ovo ukusno jelo, prvo iseckajte šargarepu na kockice. Piletinu očistite od kostiju i takođe je sitno iseckajte. U međuvremenu, pripremite želatin prema uputstvu sa kesice, pa ga pomešajte sa litrom tople vode.
U pripremljeni rastvor dodajte meso, iseckanu šargarepu, obaren grašak i šećerac. Po ukusu dodajte biber i so, pa sve dobro izmešajte.
Smjesu sipajte u jednu veću modlu ili više manjih, zavisno od toga kako želite da ih servirate, i stavite u frižider da se stegnu preko noći. Kada su pihtije spremne, jednostavno ih izvadite iz modle pre služenja.
Uživanje u tradiciji
Pihtije su savršene kao predjelo ili hladno jelo na trpezi, a njihova sočna tekstura i kombinacija ukusa oduševljavaju i najizbirljivije gurmane. Ova jela obično se serviraju uz domaći hleb i zeleni luk, što dodatno pojačava užitak.
Osim što su ukusne, pihtije su i simbol srpske tradicije, često prisutne na porodičnim okupljanjima i slavljima. Njihova priprema može postati prilika za okupljanje porodice i prijatelja, a svaka porcija nosi sa sobom deo domaće atmosfere i ljubavi.
Pripremite pihtije i uživajte u ovom tradicionalnom jelu koje će vas odvesti na putovanje kroz srpsku gastronomsku baštinu!