Некад храна за СИРОМАШНЕ, а данас ТРАДИЦИОНАЛНИ СРПСКИ специјалитет - Пробајте ПИХТИЈЕ са пилетином и поврћем, укус не заостаје од КЛАСИЧНИХ
Ове морате да пробате јер се праве од другачијих састојака.
Пихтије су једно од најомиљенијих српских традиционалних јела које носи са собом богату историју и незаобилазну улогу у домаћинствима, посебно током празника и породичних окупљања. Овај специјалитет познат је по својој сочној текстури и неодољивом укусу, а припрема се од једноставних, али квалитетних састојака.
Састојци:
300 г куваног пилећег меса
100 г шећерца из конзерве
100 г обареног грашка
3 скуване шаргарепе
30 г желатина у праху
1 кашика сецканог першуна
Со, бибер
Припрема:
Да бисте припремили ово укусно јело, прво исецкајте шаргарепу на коцкице. Пилетину очистите од костију и такође је ситно исецкајте. У међувремену, припремите желатин према упутству са кесице, па га помешајте са литром топле воде.
У припремљени раствор додајте месо, исецкану шаргарепу, обарен грашак и шећерац. По укусу додајте бибер и со, па све добро измешајте.
Смјесу сипајте у једну већу модлу или више мањих, зависно од тога како желите да их сервирате, и ставите у фрижидер да се стегну преко ноћи. Када су пихтије спремне, једноставно их извадите из модле пре служења.
Уживање у традицији
Пихтије су савршене као предјело или хладно јело на трпези, а њихова сочна текстура и комбинација укуса одушевљавају и најизбирљивије гурмане. Ова јела обично се сервирају уз домаћи хлеб и зелени лук, што додатно појачава ужитак.
Осим што су укусне, пихтије су и симбол српске традиције, често присутне на породичним окупљањима и слављима. Њихова припрема може постати прилика за окупљање породице и пријатеља, а свака порција носи са собом део домаће атмосфере и љубави.
Припремите пихтије и уживајте у овом традиционалном јелу које ће вас одвести на путовање кроз српску гастрономску баштину!