NIJE SAMO ALKOHOL PROBLEM: Neka pića koja mogu ozbiljno da OŠTETE JETRU u kombinaciji sa ovakvom ishranom
Obratite pažnju!
Pazite što pijete kako biste zaštitili zdravlje jetre. Alkohol nije jedino piće koje može štetiti jetri, a neka od njih mogu voditi do razvoja nealkoholne masna bolesti jetre (NAFLD), stanja koje dovodi u rizičnu skupinu od razvoja raznih drugih zdravstvenih problema.
Tu su i rezultati novih istraživanja koji to potvrđuju, a u njima stoji kako ispijanje napitaka zaslađenih fruktozom (voćnim šećerom) može biti važan faktor u razvoju rizika od nastanka nealkoholne bolesti jetre a u kombinaciji s prehranom punom masnoća.
Rezultati nove studije su objavljeni u magazinu "Molecular Nutrition & Food Research", a na njoj su radili naučnici iz Barselone kako bi otkrili šta se događa kada su ženskim pacovima dali normalnu prehranu, prehranu s puno masnoća uz dodatak vode s fruktozom.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/03/17/profimedia-0168728524.jpg?itok=NJQDFo3V)
PUN MESEC, 18. MARTA je u znaku DEVICE - Ova TRI ZNAKA očekuje SREĆA! "Opustite se i spremite za PREOKRET!"
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/03/16/fdfafadsasf.jpg?itok=1vwPqDUx)
Dobro POZNAT SINDROM - psihijatar OTKRIO DIJAGNOZU Miljane Kulić: Zadrugarka NAPRAVILA HAOS nakon povratka
Saznali su da prehrana s visokim udelom masnoće sama po sebi neće uzrokovati u kratkom vremenu razvoj bolesti jetre, ako se prehrani doda fruktoza u napitak, pacovi su postali podložniji razvoju bolesti jetre. Ipak, ovim se podacima treba pristupiti s malom dozom opreza.
- Ova mi studija ne daje dovoljno informacija da bih definitivno mogao reći kao nutricionista, da recimo kukuruzni sirup koji sadrži fruktozu može biti uzročnik nastanka nealkoholne bolesti jetre kod ljudi - navodi nutricionista Ketrin Metzalar.
Ističe kako su pacovi u studiji konzumirali više količine kukuruznog sirupa od onoga što bi u danu konzumirao čovek. Isto tako studija se sprovodila 3 meseca što je premalo vremena da bismo znali dugotrajne posledice. Dodaje i kako ona ne bi navodila ovu vrstu napitaka kao krivce, jer se isto može tvrditi i za druge oblike zaslađivača.
- Vaše će telo pretvoriti zaslađivače u glukozu bez obzira na to koju vrstu zaslađivača koristite. Svaki put kad krivimo određenu hranu za nešto, moramo imati na umu da propuštamo puno drugih namirnica - dodaje. Ako ponekad popijete gazirano piće, ništa se neće dogoditi zdravlju, ali ako ih pijete često i u velikim količinama, naravno da zdravlje na kraju može patiti. Studije su pokazale da su takvi napici povezani s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2, moždanog udara ali i ubrzanog starenja.
Voda je uvek dobra alternativa. Ako joj dodate limuna, limete, šumskih plodova ili nekog drugo voća, možete joj poboljšati ukus, dodaje nutricionista Pat Barid.
Ako tražite nešto što bi bili slično gaziranim napicima, ali da je zdravija opcija, postoji danas velika i raznovrsna ponuda gaziranih voda sa ukusom koje nemaju šećera, a puno su ukusnija od obične vode.