Nikada više NEĆETE KUPITI SUPICU iz KESICE kada ovo čujete - Evo šta radi organizmu, a posebno je štetna ako ste prehlađeni ili dehidrirani
Birajte šta jedete na svakodnevnom nivou, jer ukoliko vam nešto pređe u svakodnevnu naviku može biti loše po zdravlje i vitalnost.
Kada kupujete hranu u marketima važno je da uradite 2 stvari: da proverite rok trajanja i pročitate deklaraciju. Zvuči logično, ali mnogo ljudi ovo ne čini i ustvari ni ne zna šta jede.
Prema istraživanjima o navikama u ishrani, samo 15 odsto potrošača redovno obraća pažnju na sastav proizvoda. Međutim, ovi rezultati su čak značajan napredak u odnosu na istraživanje iz 2017. godine, kada je samo 5 procenata ljudi obraćalo pažnju na sastav.
Razumevanje deklaracije je nekada teško, jer kako ljudi kažu, znaju da budu "uvijene" i nejasne. Danas ćemo raščivijati deklaraciju supe iz kesice sa ciljem da vidimo da li je i koliko ovaj proizvod (ne)zdrav.
Ništa lakše nego posegnuti za kesicom sa gotovom supom i za pet minuta imati na stolu četiri tanjira supe. Mnogi ljudi su čak i mišljenja da je ona gotova identična domaćoj, međutim, da li je to tako?
Postavlja se pitanje da li je i koliko takva supa zdrava i zašto bismo onda pravu domaću supu kuvali sat do sat i po, ako iz kesice dobra zamena za nju. Izgleda da nam se odgovor sam nameće, ali da bismo razumeli zašto je ona domaća neuporedivo bolja, moramo da znamo da pročitamo deklaraciju.
Nakon što to naučimo, moći ćemo sami da proceniko koliko je dobra za nas svaka namirnica, bez konsultacije nutricionista, dijetetičara ili lekara.
Pre svega, najbitnije je reći da kada analiziramo deklaracije, obratimo pažnju na sastav namirnica. Na početku uvek idu sastojci koji se nalaze u najvećem procentu u proizvodima, a to su kod supice iz kesice 60 % pšenične testenine, zatim so kao i pojačivači ukusa. Deo sa ugljenim hidratima, sadrži trans masti, hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa koji mogu povećati osećaj gladi.
- U supi iz kesice imamo 60 % testenine (pšenične), zatim so i pojačivače ukusakoji su jako štetni za zdravlje, kaže ona.
To znači da je povećan udeo ugljenih hidrata, a poseban problem predstavljaju trans masti, odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa koji stvaraju osećaj gladi i mogu dovesti do teških oboljenja.
Kada je reč o mesu, supa iz kesice sadrži ekstrakte mesa, ali ne samo meso ukoličini od 1.5 %, što bi bilo 0,9 g mesa na jednu kesicu supe.
Supa iz kesice, brzo je gotova i može biti i veoma ukusna, posebno kada ste gladni i treba vam nešto toplo, ali samo jedna kesica može sadržati od 800 do 100 mg natrijuma, koji dovodi do oticanja organizma i zadržavanja vode. To dodatno i veoma opeterećuje organizam i oštećuje ćelije. Iznenađujuće puno natrijuma nalazi se i u sosevima, vegetarijanskim burgerima, marinadama i kukuruznim pahuljicama. Ovakva vrsta hrane, baš kao i ona puna šećera podstiče starenje.
Za razliku čestog konzumiranja, koje je može biti štetno, umereno konzumiranje nije opasno, pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom telesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti. Međutim, uvek je bolje jesti domaću supu bogatu svežim povrćem i probranim mesom.