Никада више НЕЋЕТЕ КУПИТИ СУПИЦУ из КЕСИЦЕ када ово чујете - Ево шта ради организму, а посебно је штетна ако сте прехлађени или дехидрирани
Бирајте шта једете на свакодневном нивоу, јер уколико вам нешто пређе у свакодневну навику може бити лоше по здравље и виталност.
Када купујете храну у маркетима важно је да урадите 2 ствари: да проверите рок трајања и прочитате декларацију. Звучи логично, али много људи ово не чини и уствари ни не зна шта једе.
Према истраживањима о навикама у исхрани, само 15 одсто потрошача редовно обраћа пажњу на састав производа. Међутим, ови резултати су чак значајан напредак у односу на истраживање из 2017. године, када је само 5 процената људи обраћало пажњу на састав.
Разумевање декларације је некада тешко, јер како људи кажу, знају да буду "увијене" и нејасне. Данас ћемо рашчивијати декларацију супе из кесице са циљем да видимо да ли је и колико овај производ (не)здрав.
Ништа лакше него посегнути за кесицом са готовом супом и за пет минута имати на столу четири тањира супе. Многи људи су чак и мишљења да је она готова идентична домаћој, међутим, да ли је то тако?
Поставља се питање да ли је и колико таква супа здрава и зашто бисмо онда праву домаћу супу кували сат до сат и по, ако из кесице добра замена за њу. Изгледа да нам се одговор сам намеће, али да бисмо разумели зашто је она домаћа неупоредиво боља, морамо да знамо да прочитамо декларацију.
Након што то научимо, моћи ћемо сами да проценико колико је добра за нас свака намирница, без консултације нутрициониста, дијететичара или лекара.
Пре свега, најбитније је рећи да када анализирамо декларације, обратимо пажњу на састав намирница. На почетку увек иду састојци који се налазе у највећем проценту у производима, а то су код супице из кесице 60 % пшеничне тестенине, затим со као и појачивачи укуса. Део са угљеним хидратима, садржи транс масти, хидрогенизоване биљне масти и појачивачи укуса који могу повећати осећај глади.
- У супи из кесице имамо 60 % тестенине (пшеничне), затим со и појачиваче укусакоји су јако штетни за здравље, каже она.
То значи да је повећан удео угљених хидрата, а посебан проблем представљају транс масти, односно хидрогенизоване биљне масти и појачивачи укуса који стварају осећај глади и могу довести до тешких обољења.
Када је реч о месу, супа из кесице садржи екстракте меса, али не само месо уколичини од 1.5 %, што би било 0,9 г меса на једну кесицу супе.
Супа из кесице, брзо је готова и може бити и веома укусна, посебно када сте гладни и треба вам нешто топло, али само једна кесица може садржати од 800 до 100 мг натријума, који доводи до отицања организма и задржавања воде. То додатно и веома опетерећује организам и оштећује ћелије. Изненађујуће пуно натријума налази се и у сосевима, вегетаријанским бургерима, маринадама и кукурузним пахуљицама. Оваква врста хране, баш као и она пуна шећера подстиче старење.
За разлику честог конзумирања, које је може бити штетно, умерено конзумирање није опасно, па се ове супе чак препоручују особама са прехладом, повишеном телесном температуром, дијарејом и повраћањем пошто представљају добре изворе течности којима се надокнађују изгубљени електролити. Међутим, увек је боље јести домаћу супу богату свежим поврћем и пробраним месом.