OBARA HOLESTEROL I TOPI MASNE NASLAGE: Sezona je OVOG VOĆA koje važi za NAJZDRAVIJE
Voće koje svi volimo može da pomogne u borbi protiv visokog holesterola i masnih naslaga
Holesterol je bitan za ljudsko telo jer podstiče stvaranje hormona u polnim i nadbubržnim žlezdama. Ipak, povišen holesterol može izazvati brojne probleme i bolesti srca i krvnih sudova.
Unosimo ga hranom, preko namirnica životinjskog porekla. Prosečno se dnevno unese 500 -1.000 mg egzogenog holesterola.
Holesterol može biti " loš" i " dobar". Lošim se naziva LDL holesterol jer on prenosi 75% masti (50% holesterola) u krvi i glavni je nosač holesterola. HDL holesterol je "dobar" jer sadrži 50% proteina i samo 20% holesterola.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/05/profimedia-0280801642.jpg?itok=yu-JCS3C)
KREKER TEST KOJI TRAJE SAMO 30 sekundi: Otkriva koliko tačno smete da pojedete ŠEĆERA a da se NE UGOJITE
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/84136/vera-matovic_foto_srbijadanas_4.jpg?itok=r0BdNjZ_)
IMA 74 GODINE I OSTAĆETE BEZ TEKSTA KADA VIDITE ŠTA RADI U 5 UJUTRU: Vera Matović otkrila kako održava liniju!
Za borbu protiv ovih masnoća neophodno je da se zdravo hranite, kao i da budete fizički aktivni, ali naučnici su nedavno otkrili i da jedno voće značajno pomaže.
Reč je o jabukama, izuzetno bogatim pektinom - sastojkom koji daje gustinu voću kad ga ukuvavamo u džem ili slatko. Pektin je koristan zato što vezuje vodu i ograničava količinu masnoća koju ćelije mogu da apsorbuju. Zahvaljujući vlaknima, jabuke pomažu da se duže održi osećaj sitosti.
Jabuka i cimet „skidaju“ masnoće:
Istraživanja su pokazala da se uzimanjem samo pola kašičice cimeta na dan može smanjiti količina lošeg holesterola, može se poboljšati loša probava i smanjiti trigliceridi.
Za napitak su potrebni voda sa jabukom i cimetom – treba iseckati jabuku na kriške, dodati kašičicu cimeta i preliti prokuvanom ili filtriranom vodom i pustiti da odstoji sat do dva. Napitak se pije tokom dana kad god poželite.
Antioksidansi iz cimeta stabilizuju nivo šećera u krvi i smanjuju želju za ugljenim hidratima, ne podstiču pritom preterano lučenje insulina, što je važan faktor uspešnog mršavljenja. Jer, redovno „provociranje“ insulina pospešuje taloženje taloženje masnoća u telu, a kako kažu stručnjaci, upotrebom cimeta, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti topljenje masnih naslaga.