ОБАРА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТОПИ МАСНЕ НАСЛАГЕ: Сезона је ОВОГ ВОЋА које важи за НАЈЗДРАВИЈЕ
Воће које сви волимо може да помогне у борби против високог холестерола и масних наслага
Холестерол је битан за људско тело јер подстиче стварање хормона у полним и надбубржним жлездама. Ипак, повишен холестерол може изазвати бројне проблеме и болести срца и крвних судова.
Уносимо га храном, преко намирница животињског порекла. Просечно се дневно унесе 500 -1.000 мг егзогеног холестерола.
Холестерол може бити " лош" и " добар". Лошим се назива ЛДЛ холестерол јер он преноси 75% масти (50% холестерола) у крви и главни је носач холестерола. ХДЛ холестерол је "добар" јер садржи 50% протеина и само 20% холестерола.
КРЕКЕР ТЕСТ КОЈИ ТРАЈЕ САМО 30 секунди: Открива колико тачно смете да поједете ШЕЋЕРА а да се НЕ УГОЈИТЕ
ИМА 74 ГОДИНЕ И ОСТАЋЕТЕ БЕЗ ТЕКСТА КАДА ВИДИТЕ ШТА РАДИ У 5 УЈУТРУ: Вера Матовић открила како одржава линију!
За борбу против ових масноћа неопходно је да се здраво храните, као и да будете физички активни, али научници су недавно открили и да једно воће значајно помаже.
Реч је о јабукама, изузетно богатим пектином - састојком који даје густину воћу кад га укувавамо у џем или слатко. Пектин је користан зато што везује воду и ограничава количину масноћа коју ћелије могу да апсорбују. Захваљујући влакнима, јабуке помажу да се дуже одржи осећај ситости.
Јабука и цимет „скидају“ масноће:
Истраживања су показала да се узимањем само пола кашичице цимета на дан може смањити количина лошег холестерола, може се побољшати лоша пробава и смањити триглицериди.
За напитак су потребни вода са јабуком и циметом – треба исецкати јабуку на кришке, додати кашичицу цимета и прелити прокуваном или филтрираном водом и пустити да одстоји сат до два. Напитак се пије током дана кад год пожелите.
Антиоксиданси из цимета стабилизују ниво шећера у крви и смањују жељу за угљеним хидратима, не подстичу притом претерано лучење инсулина, што је важан фактор успешног мршављења. Јер, редовно „провоцирање“ инсулина поспешује таложење таложење масноћа у телу, а како кажу стручњаци, употребом цимета, лучење инсулина биће под контролом, што ће омогућити топљење масних наслага.