OBNAVLJA PLUĆA I SADAŠNJIH I BIVŠIH PUŠAČA Ove NAMIRNICE su vaš spas u zaštiti od TEŠKIH PLUĆNIH BOLESTI
Konzumirajte ih što češće!
Ako želite da vaša pluća budu zdrava onda je prestanak pušenja prava stvar, ali i ono što se nađe na vašem tanjiru je jednako bitno jer pojedine namirnice mogu da poboljšaju zdravlje vaših pluća.
U istraživanju koje je objavljeno u Evrospskom respiratornom časopisu. Učestvovalo je 680 ljudi od kojih su neki bili nepušači, neki bivši pušači i pušači. Odgovarali su na pitanja vezana za njihovu trenutnu ishranu i bili podvrgnuti merenju na spirometru, testu koji meri funkciju pluća na osnovu udaha i izdaha. Ponovili su test 10 godina kasnije.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/05/16/slusalice.jpg?itok=K3l8Zlma)
OŠTEĆUJE SLUH, A BAKTERIJE SE UMNOŽAVAJU: Ako ČESTO nosite SLUŠALICE, posledice mogu biti veoma NEPRIJATNE!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/2015/03/25/muvanje-kaver.jpg?itok=VRMXVm9C)
"Pomuzao mi je s*se kao da sam krava!" Ispovesti DEVOJAKA koje nisu dobile traženi ORGAZAM! Mrze ovo!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/323642/profimedia-0006471388.jpg?itok=uCdrAi5F)
UNIŠTAVA KANDIDU I STREPTOKOKU: Ovaj ZAČIN će vas OČISTITI od svih virusa i BAKTERIJA! Najmoćniji!
Istraživači su došli do zaključka da što su više jabuka, banana i paradajza bivši pušači pojeli, to je manje bilo oštećenje na njihovim plućima tokom tog perioda.
To je veoma važno jer starenje i pušenje predstavljaju najveći uzrok smanjenja funkcije pluća. Ova hrana je dobra jer sadrži mnogo antioksidanata koji pomažu u smanjenju upala disajnih organa i potencijalno poboljšavaju zdravlje pluća.
Druga grupa antioksidanata koji se nazivaju flavonoidi su možda takođe odgovorni za ovo. Ovi sastojci se nalaze u velikom broju voća i povrća i čine disanje lakšim. To objašnjava zašto su jabuke i banane povezane sa manjim smanjenjem funkcije pluća.
Ove namirnice pomažu obnavljanje oštećenog tkiva pluća koje je nastalo dugogodišnjim pušenjem. Prethodna istraživanja pokazala su da ljudi koji jedu hranu bogatu karotenoidima (pigmenta koga ima u narandžastim, crvenim i žutim plodovima) imaju manje šanse da obole od raka pluća.
Rezultati su odlični i kod onih koji su ostavili pušenje, te su tako oni koji su ostavili cigarete i obogatili ishranu likopenom smanjili rizik od raka pluća za čak 52 odsto.