ОБНАВЉА ПЛУЋА И САДАШЊИХ И БИВШИХ ПУШАЧА Ове НАМИРНИЦЕ су ваш спас у заштити од ТЕШКИХ ПЛУЋНИХ БОЛЕСТИ
Конзумирајте их што чешће!
Ако желите да ваша плућа буду здрава онда је престанак пушења права ствар, али и оно што се нађе на вашем тањиру је једнако битно јер поједине намирнице могу да побољшају здравље ваших плућа.
У истраживању које је објављено у Евроспском респираторном часопису. Учествовало је 680 људи од којих су неки били непушачи, неки бивши пушачи и пушачи. Одговарали су на питања везана за њихову тренутну исхрану и били подвргнути мерењу на спирометру, тесту који мери функцију плућа на основу удаха и издаха. Поновили су тест 10 година касније.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/05/16/slusalice.jpg?itok=K3l8Zlma)
ОШТЕЋУЈЕ СЛУХ, А БАКТЕРИЈЕ СЕ УМНОЖАВАЈУ: Ако ЧЕСТО носите СЛУШАЛИЦЕ, последице могу бити веома НЕПРИЈАТНЕ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/2015/03/25/muvanje-kaver.jpg?itok=VRMXVm9C)
"Помузао ми је с*се као да сам крава!" Исповести ДЕВОЈАКА које нису добиле тражени ОРГАЗАМ! Мрзе ово!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/323642/profimedia-0006471388.jpg?itok=uCdrAi5F)
УНИШТАВА КАНДИДУ И СТРЕПТОКОКУ: Овај ЗАЧИН ће вас ОЧИСТИТИ од свих вируса и БАКТЕРИЈА! Најмоћнији!
Истраживачи су дошли до закључка да што су више јабука, банана и парадајза бивши пушачи појели, то је мање било оштећење на њиховим плућима током тог периода.
То је веома важно јер старење и пушење представљају највећи узрок смањења функције плућа. Ова храна је добра јер садржи много антиоксиданата који помажу у смањењу упала дисајних органа и потенцијално побољшавају здравље плућа.
Друга група антиоксиданата који се називају флавоноиди су можда такође одговорни за ово. Ови састојци се налазе у великом броју воћа и поврћа и чине дисање лакшим. То објашњава зашто су јабуке и банане повезане са мањим смањењем функције плућа.
Ове намирнице помажу обнављање оштећеног ткива плућа које је настало дугогодишњим пушењем. Претходна истраживања показала су да људи који једу храну богату каротеноидима (пигмента кога има у наранџастим, црвеним и жутим плодовима) имају мање шансе да оболе од рака плућа.
Резултати су одлични и код оних који су оставили пушење, те су тако они који су оставили цигарете и обогатили исхрану ликопеном смањили ризик од рака плућа за чак 52 одсто.