ODMAH PRESTANITE! SRBI ovo stalno DORUČKUJU, a izaziva UPALE i zdravstvene probleme - žene u POSEBNOJ opasnosti
Nalazi u skoro svakom frižideru i gotovo je nemoguće pronaći hranu koja ga u sebi ne sadrži.
Margarin je namirnica koja se nalazi u skoro svakom frižideru i gotovo je nemoguće pronaći hranu koja ga u sebi ne sadrži. Nalazi se u raznim pecivima, pitama, kolačima, grickalicama, čokoladama i skoro svim slatkišima. Uprkos tome, sve veći broj istraživanja govori o tome kako je margarin potpuno neprirodan proizvod prepun opasnih sastojaka koji mogu biti višestruko štetni po ljudsko zdravlje.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/14/profimedia-0528700044.jpg?itok=3qYY8fsB)
PAZITE DA SE NE OTRUJETE! Nutricionista za SD otkriva koliko dugo smete da jedete jaja posle Uskrsa - VIŠE OD OVOLIKO NE SMETE POJESTI TOKOM DANA
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/15/tr.jpg?itok=6lvSpn_j)
VITALNIJA OD DUPLO MLAĐIH ŽENA: Baka (75) ima RECEPT koji obara PRITISAK I ŠEĆER za sekund - OVO SU SASTOJCI
Margarin je nastao početkom dvadesetog veka kao jeftina zamena za maslac, a sam proces pravljenja obuhvata nekoliko faza počev od štetnih sastojaka preko jednako štetnih hemijskih procesa. Biljne masti iz margarina dobijaju se iz soje, palme, kukuruza, repice, semenki pamuka i veruje se da neka od ovih ulja uopšte ne pogoduju ljudskom organizmu, a ona se procesom hidrogenizacije pretvaraju u margarin. U procesu hidrogenizacije, procesu menjanja ulja u čvrst oblik, nastaju trans-masti za koje je dokazano da su štetne po zdravlje i koje povećavaju rizik od dijabetesa, insulinske rezistencije i neplodnosti.
Takođe, ostaci opasnih hemikalija poput acetona, metanola, PHA poliaromatičnih ugljovodonika i fosforne kiseline mogu se naći u margarinu i loše uticati na održavanje zdravstvenog balansa. Pored toga, margarin se sastoji od biljnih ulja u kojima prevladava omega-6, što doprinosi prekomernom unosu omege-6 u odnosu na omegu-3 i ova neravnoteža može izazvati upalne procese u telu tako da je uzrok i mnogih hroničnih bolesti.
Studija objavljena u "Američkom žurnalu kliničkog nutricionizma" pokazala je da trans masti naročito izazivaju upalne procese kod žena, bez obzira na njihovu starost.
U većem riziku su bile žene sa višim indeksom telesne mase, ali su sve učesnice imale povećan rizik od upalnih procesa.