ОДМАХ ПРЕСТАНИТЕ! СРБИ ово стално ДОРУЧКУЈУ, а изазива УПАЛЕ и здравствене проблеме - жене у ПОСЕБНОЈ опасности
Налази у скоро сваком фрижидеру и готово је немогуће пронаћи храну која га у себи не садржи.
Маргарин је намирница која се налази у скоро сваком фрижидеру и готово је немогуће пронаћи храну која га у себи не садржи. Налази се у разним пецивима, питама, колачима, грицкалицама, чоколадама и скоро свим слаткишима. Упркос томе, све већи број истраживања говори о томе како је маргарин потпуно неприродан производ препун опасних састојака који могу бити вишеструко штетни по људско здравље.
ПАЗИТЕ ДА СЕ НЕ ОТРУЈЕТЕ! Нутрициониста за СД открива колико дуго смете да једете јаја после Ускрса - ВИШЕ ОД ОВОЛИКО НЕ СМЕТЕ ПОЈЕСТИ ТОКОМ ДАНА
ВИТАЛНИЈА ОД ДУПЛО МЛАЂИХ ЖЕНА: Бака (75) има РЕЦЕПТ који обара ПРИТИСАК И ШЕЋЕР за секунд - ОВО СУ САСТОЈЦИ
Маргарин је настао почетком двадесетог века као јефтина замена за маслац, а сам процес прављења обухвата неколико фаза почев од штетних састојака преко једнако штетних хемијских процеса. Биљне масти из маргарина добијају се из соје, палме, кукуруза, репице, семенки памука и верује се да нека од ових уља уопште не погодују људском организму, а она се процесом хидрогенизације претварају у маргарин. У процесу хидрогенизације, процесу мењања уља у чврст облик, настају транс-масти за које је доказано да су штетне по здравље и које повећавају ризик од дијабетеса, инсулинске резистенције и неплодности.
Такође, остаци опасних хемикалија попут ацетона, метанола, ПХА полиароматичних угљоводоника и фосфорне киселине могу се наћи у маргарину и лоше утицати на одржавање здравственог баланса. Поред тога, маргарин се састоји од биљних уља у којима превладава омега-6, што доприноси прекомерном уносу омеге-6 у односу на омегу-3 и ова неравнотежа може изазвати упалне процесе у телу тако да је узрок и многих хроничних болести.
Студија објављена у "Америчком журналу клиничког нутриционизма" показала је да транс масти нарочито изазивају упалне процесе код жена, без обзира на њихову старост.
У већем ризику су биле жене са вишим индексом телесне масе, али су све учеснице имале повећан ризик од упалних процеса.