Grčevi, NADUTOST I DIJAREJA su najmanji problem - Evo šta MLEKO pravi u vašem organizmu, poseban oprez zbog ovoga
Mnogi se pitaju da li je kravlje mleko uopšte zdravo, a dijatetičarka otkriva sve o tome.
Zbog mnogih različitih pogleda na kravlje mleko, mnogi se ljudi pitaju da li je ono uopšte zdravo ili bi trebalo da se prebacimo na nemlečne proizvode.
O ovome je za portal Eat This odlučila da progovori registrovana dijetetičarka Lauren Manaker. Ona je otkrila četiri pozitivne, ali i dve potencijalno negativne nuspojave svakodnevnog konzumiranja mleka.
Kao prvo, dijetetičarka otkriva kako redovna konzumacija mleka može da donese jačanju naših kostiju. Iako odmalena možemo čuti da mleko doprinosi zdravlju naših kostiju, da li je to zaista tako? Kako objašnjava Manaker, mleko sadrži hranjive materije koje podržavaju zdravlje kostiju poput kalcijuma, magnezijuma i cinka. Dodaje da zbog toga pijenje mleka zaista može da podstakne kosti da budu što jače.
Osim jačih kostiju, svakodnevna konzumacija mleka daje našem telu preko potrebne količine proteina. Naime, dijetetičarka naglašava kako mlečni proizvodi mogu biti izvrsni izvori visokokvalitetnih belančevina, ali mnogi se ljudi drže podalje od te hrane i pića zbog većeg udela masti.
Međutim, ako izbegavamo da pijemo mleko, ona tvrdi da propuštamo jednostavan način za povećanje količine proteina. Isto tako, konzumacija mleka podržava naš imunitet te telo čini manje podložim na potencijalne viruse i bolesti.
- Mleko, takođe, može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema zbog hranjivih materija poput cinka i vitamina A - objašnjava Manaker.
Stručnjaci su već i ranije zaključili kako je vitamin A izuzetno važan za imunološko zdravlje, zbog čega je posebno važno da deca počnu da dobijaju dovoljno ovog mikronutrijenta u ranoj dobi. Studije takođe sugerišu da je cink koristan za naš imunitet, a neki izveštaji izričito kažu da bi to mogao biti jedan od temeljnih nutrijenata potrebnih za zdravlje imuniteta.
Svakodnevna konzumacija mleka može imati i neke nedostatke
Jedan od nedostataka konzumiranja mleka na dnevnoj bazi jeste unošenje veće količine zasićenih masti, upozorava Manaker. Iako postoji pregršt dobrobiti koje proizlaze iz pijenja mleka, postoji nekoliko stvari koje bismo trebali uzeti u obzir. Prva je ta da bismo mogli konzumirati više zasićenih masti nego da biramo alternative mleku i mlečnim proizvodima.
Naime, istraživanja pokazuju da jedna čaša punomasnog mleka ima oko 4.5 grama zasićene masti i, iako unos malo zasićenih masnoća nije štetan, ishrana bogata ovom vrstom masti može pridoneti višem holesterolu i povećanom riziku od srčanih bolesti.
Drugi nedostatak mogao bi biti intolerancija na laktozu za koju možda i ne znate.
Prema pisanju Klinike Mayo, netolerancija na laktozu znači da naše telo nije u stanju preraditi šećere koji se nalaze u mleku i drugim mlečnim proizvodima, što može rezultirati želučanim tegobama, grčevima, nadutošću, zatvorom, prolivom ili drugim sličnim nelagodama koje su povezane s crevima. Ovaj problem je u većini slučajeva blag i ne bi trebao imati dugoročne posledice.