Jedan IMA MANJE KALORIJA: Razlika između CRVENOG I BELOG KROMPIRA je i u prisustvu ovih VITAMINA
Nisu isti!
Postoji nekoliko vrsta krompira, ali se najčešće koriste beli ili crveni, a nutritivne razlike između njih su velike. Obe vrste krompira su bogate ugljenim hidratima, specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravim.
Takođe su bogati kalijumom i vitaminom C i sadrže oko 150 kalorija, iako beli krompir u proseku ima nešto više. Ali način pripreme utiče na to koliko će ova hrana zapravo biti dobra za zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/323642/profimedia-0347039104.jpg?itok=hnFsnYV4)
Ako imate OVU krvnu grupu velike su šanse da ćete postati ALKOHOLIČAR, a evo i KO je imun!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/01/10/pjimage_-_2022-01-10t084839.873.jpg?itok=bpdKWFUV)
NOVAKOVA BORBA ZA PRAVDU: Otkrio tajnu kako je toliko PSIHIČKI JAK u glavi i na meču
Glavna razlika između ove dve vrste krompira je sadržaj ugljenih hidrata. Naime, prosečan beli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Jedna od najvećih prednosti crvenog i belog krompira je to što sadrži vrstu skroba koja je slična vlaknima.
Ova vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo, a zatim počinje da fermentira u debelom crevu. Fermentacija hrani dobre bakterije u crevima, zbog čega je krompir klasifikovan kao probiotička hrana. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one prevazilaze loše bakterije.
Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate sito, spreči zatvor, snizi loš holesterol i rizik od raka debelog creva.
Crveni krompir ima blagu prednost kada je u pitanju uticaj na imuni sistem, jer sadrži skoro duplo više antioksidanata. Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je presudan da bi vam krompir bio dobar i zdrav.
Mnogi ljudi vole da prave pomfrit, ali ovo nije najzdravija opcija jer se u tom slučaju krompir peče na puno ulja, a zatim se dodaje mnogo soli. Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli ili žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.