OVAKO DOBRE SARME nikada niste jeli- ovaj recept krije jedan tajni sastojak, zahvaljujući njemu biće nikad ukusnije
Dimenzija ukusa srpskog zaštitnog znaka promeniće se ako je budete ovako pripremali!
Jedno od najomiljenijih jela u domaćoj kuhinji svakako su sarme. Ove ukusne, sočne i bogate rolne od kupusa uvek su na stolu za praznike, ali i u svakodnevnim prilikama.
Danas vam donosimo recept za najbolje domaće sarme koje će sigurno osvojiti sve članove vaše porodice i prijatelje.
Za pripremu sarmi, ključni sastojak je fil. Mešavina mlevenog mesa, pirinča, luka i začina stvara bogat ukus koji dolazi do izražaja tokom dugog kuvanja. Mleveno meso, po mogućstvu mešavina svinjetine i govedine, daje sočnost, dok se pirinač u filu savršeno upija i zadržava vlagu, čineći sarme mekanim i sočnim.
Kao začini se koriste crni biber, dimljena paprika i beli luk, koji doprinose aromatičnosti svakog zalogaja. Važno je da fil bude dobro izmešan i ohlađen pre nego što počnete s punjenjem sarmi.
Sastojci
Za fil:
500 g mlevenog mesa (mešavina svinjetine i govedine)
1 veza crnog luka
1 veza peršuna
1 šolja pirinča
1-2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašičica mlevenog crnog bibera
So po ukusu
1 kašičica mlevene crvene paprike (po mogućstvu dimljene, za bolji ukus)
Za sarmu:
1 veza kiselog kupusa (ako nemate kiselog, možete koristiti svež kupus i spremiti ga za kiselo)
1 kašika masti (ili ulja)
1 lovorov list
1 kašičica mlevene crvene paprike (po želji)
200 ml paradajz sosa ili 2-3 sveža paradajza
1 kašičica suvog začina (opciono)
So i biber po ukusu
Priprema fila
U tavi zagrejte malo ulja i propržite sitno iseckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne porumeni. Dodajte beli luk, peršun, crvenu papriku, so i biber, i sve dobro sjedinite. Dodajte pirinač (ne skuvan) i sve dobro promešajte. Ostavite da se fil ohladi pre nego što počnete sa punjenjem sarmi.
Priprema kupusa
Ako koristite kiseli kupus, pažljivo odvajajte listove i uklonite debelu sredinu. Ako koristite svež kupus, obarite ga u vodi da omekša (oko 10 minuta). Na svaki list kupusa stavite malo fila (oko 1-2 kašičice) i savijte sarmu tako da krajevi budu uvrnuti, a punjenje ostane zatvoreno.
Slaganje sarmi u lonac
Na dno lonca stavite nekoliko listova kupusa i malo masti (ili ulja). Započnite slaganje sarmi u krug, jednu do druge, tako da se sve dobro upakuju. Po sredini stavite lovorov list i malo mlevene paprike. Preko sarmi, dodajte paradajz sos ili iseckane paradajze, a zatim sve prelijte sa malo vode (samo da pokrije sarmu).
Kuvanje
Pokrijte lonac i kuvajte sarme na laganoj vatri oko sat i po do 2 sata, povremeno dolivajući vodu po potrebi.
Sarme možete kuvati i u pećnici, na 180°C, sat i po do dva, pokrivene aluminijumskom folijom.
Posluživanje
Kada su sarme kuvane, servirajte ih sa ljutenicom, po želji. Uz ovo možete poslužiti i domaći hleb.
Tajna kuvanja sarmi
Sarme je najbolje kuvati na laganoj vatri, tako da se sve arome prožmu i meso postane mekano i sočno. Sarme možete kuvati u velikom loncu na šporetu, ili ih staviti u rernu na 180°C, prekrivene aluminijumskom folijom. Kuhanje traje oko 1,5 do 2 sata, a povremeno možete dodavati malo vode, kako bi sarmama bilo dovoljno tečnosti.
Ono što sarmi daje dodatnu aromu jeste paradajz sos, koji se stavlja tokom kuvanja, zajedno sa lovorovim listom. Paradajz sos ili iseckani sveži paradajzi unose blagu kiselost koja uravnotežuje bogatstvo mesa i začina.
Za one koji žele dodatnu dimenziju ukusa, možete dodati dimljeno meso u fil. Dimljena slanina ili kobasica daju poseban šmek, čineći sarme još bogatijim. Takođe, sarme možete pripremiti unapred i ostaviti ih u frižideru do kuvanja, pa tako uštedeti vreme kada vam je potrebno.
Ovaj recept je savršen za sve ljubitelje tradicije i domaće kuhinje, jer nudi jednostavan, ali ukusan način pripreme sarmi koje će zasigurno postati hit na vašem stolu.
Prijatno!