Potapate li pasulj noć pre kuvanja? Ovo nije dovoljno da SPREČITE NADIMANJE, morate uraditi i ovo pre samog kuvanja
Možete slobodno da uživate u ovom ukusnom jelu bez tegoba nakon jela.
Da bi pasulj bio lakši za varenje i da ne bi nadimao, postoji nekoliko trikova koje možete primeniti pre ili tokom kuvanja:
Natapanje pasulja:
Pre nego što skuvate pasulj, obavezno ga potopite u vodu i ostavite da stoji nekoliko sati (idealno 6-8 sati, a najbolje je da ga potopite preko noći). Ovo pomaže da se deo nesvarljivih ugljenih hidrata (koji uzrokuju nadimanje) rastvori u vodi, pa ih možete odstraniti kada bacite vodu.
Nakon što se pasulj natopi, obavezno ocedite vodu u kojoj je stajao i isperite pasulj.
Započnite kuvanje sa svežom vodom:
Kada stavljate pasulj da se kuva, koristite novu vodu. Nemojte kuvati pasulj u vodi u kojoj je stajao, jer ta voda može sadržati supstance koje izazivaju nadimanje.
Prvu vodu u kojoj pasulj provri prospite i onda sipajte novu u kojoj će se kuvati sa ostalim povrćem koje ćete dodati, po ukusu.
Dodajte začine koji pomažu varenje:
U toku kuvanja možete dodati začine koji poboljšavaju varenje i smanjuju nadimanje. Neki od njih su:
Kumin (može da se doda u početku kuvanja)
Lavanda ili timijan (često se koriste u narodnoj medicini kao sredstva za olakšavanje varenja pasulja)
Kurkuma (osim što ima zdravstvene koristi, može pomoći u varenju pasulja)
Lovorov list (doda se u vodu tokom kuvanja)
Dodavanje sode bikarbone:
Neki ljudi dodaju malu količinu sode bikarbone u vodu u kojoj se kuva pasulj. Ovo može pomoći da pasulj omekša brže i smanji mogućnost nadimanja. Međutim, budite oprezni sa količinom (1/4 kašičice na 1 litar vode je dovoljno), jer previše sode može promeniti ukus pasulja.
Povremeno menjanje vode tokom kuvanja:
Tokom kuvanja možete nekoliko puta promeniti vodu. Kada voda počne da ključa, iscedite je, sipajte novu i nastavite kuvanje. Ovo može pomoći da se eliminišu gasovi koji uzrokuju nadimanje.
Praktično dok voda ne ostane kristalno čista treba prosipati tečnost i sipati novu.
Povećajte unos vlakana postepeno:
Ako niste navikli na pasulj i mahunarke, probajte da ih uvodite u ishranu postepeno, kako bi vaša creva imala vremena da se naviknu.
Primena ovih saveta može značajno smanjiti nadimanje i učiniti pasulj lakšim za varenje.