Recept za TULUMBE - Najsočniji domaći kolač koji možete spremiti, brzo, lako i ukusno
Iznenadite ukućane danas ovom starinskom poslasticom.
Kolač koji je idealan predlog za sve koji očekuju goste ili žele da pripreme neku poslasticu za sebe i svoju porodicu.
Sa tulumbama nikako ne možete pogrešiti, a evo šta vam je potrebno i kako se pravi.
Sastojci za testo:
250 ml vode
100 g maslaca
1 kašičica šećera
prstohvat soli
200 g brašna
4 jaja
1 prašak za pecivo
Sastojci za sirup:
500 g šećera
500 ml vode
1 vanilin šećer
sok od pola limuna
Priprema:
Priprema testa:
U šerpu stavite vodu, maslac, šećer i so. Stavite na vatru i kuvajte dok se maslac ne otopi i tečnost ne počne da vri.
U vrelu tečnost dodajte brašno i prašak za pecivo. Mešajte energično dok se smesa ne sjedini i ne počne da se odvaja od ivica šerpe. Kuvajte još 1-2 minuta, a zatim skinite sa vatre.
Ostavite smesu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim dodajte jedno po jedno jaje, miksujući dobro nakon svakog dodavanja, dok se testo ne ujednači i postane glatko.
Prženje tulumbi:
U dubokom tiganju ili frižideru zagrejte ulje za prženje. Oblikujte tulumbe pomoću šprica ili kesice sa isečenim krajem, pritisnite tako da dobijete duguljaste oblike.
Pržite tulumbe u vrelom ulju, pazeći da ne budu previše zlatne, nego da dobiju lepu smeđu boju. Okrenite ih da se prže ravnomerno sa svih strana.
Kada su gotove, izvadite ih iz ulja i stavite na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Priprema sirupa:
U šerpi stavite vodu, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Stavite na srednje jaku vatru i kuvajte dok se sirup ne zgusne, oko 10-15 minuta.
Vruće tulumbe uronite u vruć sirup i ostavite da se natapaju nekoliko minuta.
Služite:
Tulumbe se služe tople, dobro upijene sirupom. Po želji, možete ih posuti šećerom u prahu ili cimetom za dodatni ukus.
U nastavku je i jedan poseban video recept.