BEZ KONZERVANSA, A OPSTAJU I DO TRI GODINE: Pripremite paprike punjene paradajzom po bakinom receptu
Evo kako da ih konzervirate.
Danas vam iz bakine kuhinje predstavljamo recept za zimnicu, odnosno paprike koje možete koristiti naredne dve godine, a ne sadrže konzervans.
KRALJICA LEKOVITIH BILJAKA: Jača srčani mišić, ublažava dijabetes, temeljno čisti organizam
Ovaj NAPITAK smanjuje KISELOST ORGANIZMA: Odlična je BAZA za početak dana, riznica ZDRAVLJA u ČAŠI
Potrebno je:
- 2 kr paradajza
- 1,5 kašičica soli
- 1.5 kašičica šećera
- malo listića bosiljka
- malo bibera u zrnu
- lovorov list
- 2 tegle od 750 gr sa novim zatvaračem
Priprema:
Paradajz ( čeri veći) oprati pa zaseći vrhove u obliku krstića. U šerpu sipati vodu pa kad proključa spustiti paradajz koliko stane, pustiti da vri minut pa vaditi u hladnu vodu. Skinuti ljuskicu i udstraniti dršku oštrim nožem u dubinu.
Na paradajz sipati so i šećer pa lagano izmešati rukama. Tegle dobro oprati, sterilisati na 100 stepeni C pa puniti sa paradajzom ne sasvim do vrha. U sredinu staviti listove bosiljka, biber i lovorov list . Pritisnuti da paradajz pusti sok. Zatvoriti dobro. Staviti u hladnu rernu okrenuti na 90 stepeni C, a tajmer staviti na 90 minuta takođe.
Može i na 100 stepeni slobodno tegle neće da puknu. Ostaviti da rerna isključi i pustiti tegle da prenoće i tek ujutru ih izvaditi kad se ohlade. Poklopci tegli će malo ulegnuti što je znak da je vazduh isteran i da je pasterizacija uspela.
Ovako spremljen paradajz može stajati 2-3 godine. Nadam se da je sve bilo jasno i da će te napraviti ovu zimicu na zdrav način bez konzervansa i moći će vam i deca jesti. ..