Deluje PROTIVUPALNO, snižava krvni PRITISAK: Paradajz je IZUZETNO ZDRAV, a zbog ovog svojstva ješćete ga češće
Omiljena salata tokom leta!
Paradajz najviše jedemo tokom leta. Pored toga što osvežava, pun je vitamina i minerala koji veoma pozitivno deluju na zdravlje organizma.
Paradajz – izvor vitamina i vlakana
Nemojte da vas pokoleba to što gotovo 95% paradajza čini voda, jer ovo povrće sadrži ogromnu količinu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija.
Paradajz je bogat vitaminima A, C, K, B6, kao i folnom kiselinom i kalijumom. Osim toga sadrži i natrijum, tiamin, niacin, magnezijum, fosfor i bakar.
Da ne pominjemo činjenicu da je paradajz izvor dijetalnih vlakana i vode. Jedna šolja svežeg paradajza obezbediće:
Ovo je KOD SRBA najređa KRVNA GRUPA: Ljudi koji su OTPORNI na INFEKCIJE, imaju izuzetan imunitet, ali i NARAV
UKLANJA KURJE OKO ZA PAR SATI - Biljka koju mnogi imaju u dvorištu brzo rešava problem, potreban je JEDAN LIST
- 57,3% dnevnog unosa vitamina C
- 22,4% vitamina A
- 7,9% vlakana
- 7% vitamina B6
Za lepu i zdravu kožu
Betakaroten u paradajzu (koji se takođe nalazi u krompiru i šargarepi) štiti kožu od štetnih UV zraka. S druge strane, i likopen, kojim paradajz obiluje, deluje kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.
Koža sa visokim sadržajem likopena postaje mekša, a bore se zaglađuju. Pored toga, on štiti i od raka kože zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.
Jedite paradajz – ojačajte kosti
Popularno crveno povrće sadrži kalcijum i kalijum koji pomažu u jačanju koštanog sistema. Osteokalcin, koštani protein, sintetiše vitamin K, kojeg ima puno u paradajzu. Osteokalcin veže molekule kalcijuma, ojačavajući tako koštano tkivo.
Druga važna komponenta koja služi ja jačanje kostiju je likopen. To je crveni pigment koji je prisutan ne samo u paradajzu, već i u drugom crvenom povrću. On blagotvorno deluje na koštani sistem i pomaže u borbi protiv osteoporoze – noćne more svake žene.
Upravo zato se ženama starijim od 40 godina savetuje da u svoju ishranu uključe više paradajza.
Snižava krvni pritisak
I još jednom o delovanju likopena na naš organizam. Pitate se šta još korisno može taj likopen da učini za naše zdravlje. Videli smo da može puno toga, ali treba napomenuti još jednu važnu korist – snižavanje krvnog pritiska.
Nedostatak kalijuma u našoj ishrani uzrokuje visok krvni pritisak. Takođe, na to mogu uticati i višak natrijuma, jer kalijum izbacuje natrijum iz tela. Paradajz pruža dovoljno kalijuma i snižava krvni pritisak.
Paradajz – idealan pomoćnik za dijabetičare
Još jedna od bitnih zdravstvenih koristi paradajza jeste to da on pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Odličan je izvor hroma i vlakana koji održavaju normalan nivo šećera u krvi.
Naravno, to ne znači da možete bez problema da jedete slatkiše ako je paradajz prisutan u vašoj svakodnevnoj ishrani. Zapamtite, važan je balans.
Protivupalna svojstva
Paradajz sadrži minerale koji sprečavaju pojavu zapaljenskih bolesti. Protivupalne supstance ne samo da smanjuju rizik od raka, već pomažu u uklanjanju bolova kod pacijenata.
Ovo povrće bogato je karotenoidima i bioflavonidima koji su moćna antiupalna sredstva. Pomažu kod umerenih do blagih hroničnih bolesti kao što su artritis i osteohondroza.
Idealna grickalica za mršavljenje
Jela na bazi paradajza pomoći će vam da skinete višak kilograma. Voda i vlakna čine paradajz odličnom grickalicom. Izgubićete osećaj gladi i nećete pribegavati konzumiranju masne hrane.
Ovo povrće lako možete uključiti u svoj svakodnevni meni u različitim oblicima: u salatama, sendvičima, omletima, supama ili kao sos. Nije važno u kom obliku koristite paradajz, znajte samo – napravili ste pravi izbor!