Делује ПРОТИВУПАЛНО, снижава крвни ПРИТИСАК: Парадајз је ИЗУЗЕТНО ЗДРАВ, а због овог својства јешћете га чешће
Омиљена салата током лета!
Парадајз највише једемо током лета. Поред тога што освежава, пун је витамина и минерала који веома позитивно делују на здравље организма.
Парадајз – извор витамина и влакана
Немојте да вас поколеба то што готово 95% парадајза чини вода, јер ово поврће садржи огромну количину витамина, минерала и других хранљивих материја.
Парадајз је богат витаминима А, Ц, К, Б6, као и фолном киселином и калијумом. Осим тога садржи и натријум, тиамин, ниацин, магнезијум, фосфор и бакар.
Да не помињемо чињеницу да је парадајз извор дијеталних влакана и воде. Једна шоља свежег парадајза обезбедиће:
Ово је КОД СРБА најређа КРВНА ГРУПА: Људи који су ОТПОРНИ на ИНФЕКЦИЈЕ, имају изузетан имунитет, али и НАРАВ
УКЛАЊА КУРЈЕ ОКО ЗА ПАР САТИ - Биљка коју многи имају у дворишту брзо решава проблем, потребан је ЈЕДАН ЛИСТ
- 57,3% дневног уноса витамина Ц
- 22,4% витамина А
- 7,9% влакана
- 7% витамина Б6
За лепу и здраву кожу
Бетакаротен у парадајзу (који се такође налази у кромпиру и шаргарепи) штити кожу од штетних УВ зрака. С друге стране, и ликопен, којим парадајз обилује, делује као природно средство за заштиту од сунца.
Кожа са високим садржајем ликопена постаје мекша, а боре се заглађују. Поред тога, он штити и од рака коже захваљујући својим антиоксидативним својствима.
Једите парадајз – ојачајте кости
Популарно црвено поврће садржи калцијум и калијум који помажу у јачању коштаног система. Остеокалцин, коштани протеин, синтетише витамин К, којег има пуно у парадајзу. Остеокалцин веже молекуле калцијума, ојачавајући тако коштано ткиво.
Друга важна компонента која служи ја јачање костију је ликопен. То је црвени пигмент који је присутан не само у парадајзу, већ и у другом црвеном поврћу. Он благотворно делује на коштани систем и помаже у борби против остеопорозе – ноћне море сваке жене.
Управо зато се женама старијим од 40 година саветује да у своју исхрану укључе више парадајза.
Снижава крвни притисак
И још једном о деловању ликопена на наш организам. Питате се шта још корисно може тај ликопен да учини за наше здравље. Видели смо да може пуно тога, али треба напоменути још једну важну корист – снижавање крвног притиска.
Недостатак калијума у нашој исхрани узрокује висок крвни притисак. Такође, на то могу утицати и вишак натријума, јер калијум избацује натријум из тела. Парадајз пружа довољно калијума и снижава крвни притисак.
Парадајз – идеалан помоћник за дијабетичаре
Још једна од битних здравствених користи парадајза јесте то да он помаже у регулисању нивоа шећера у крви. Одличан је извор хрома и влакана који одржавају нормалан ниво шећера у крви.
Наравно, то не значи да можете без проблема да једете слаткише ако је парадајз присутан у вашој свакодневној исхрани. Запамтите, важан је баланс.
Противупална својства
Парадајз садржи минерале који спречавају појаву запаљенских болести. Противупалне супстанце не само да смањују ризик од рака, већ помажу у уклањању болова код пацијената.
Ово поврће богато је каротеноидима и биофлавонидима који су моћна антиупална средства. Помажу код умерених до благих хроничних болести као што су артритис и остеохондроза.
Идеална грицкалица за мршављење
Јела на бази парадајза помоћи ће вам да скинете вишак килограма. Вода и влакна чине парадајз одличном грицкалицом. Изгубићете осећај глади и нећете прибегавати конзумирању масне хране.
Ово поврће лако можете укључити у свој свакодневни мени у различитим облицима: у салатама, сендвичима, омлетима, супама или као сос. Није важно у ком облику користите парадајз, знајте само – направили сте прави избор!