Pijete li RASOL? Leči čir na želucu, OPORAVLJA JETRU, štiti imunitet, a POSEBNO SE PREPORUČUJE ŽENAMA
Sok od sirovog kupusa pun je vitamina
Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.
Konzumiranje ovog povrća bilo sirovog, kiselog ili rasola, ima mnogo pozitivnih uticaja na naše telo. Naučite kako se pravi sok od kupusa i za šta sve je lekovit i koristan.
Iskorak iz prodaje u svet barista: Jasmina Topalović na takmičenju „Strauss – Master of Coffee“
Ovako decu vaspitava Jelena Đoković: "Oni NE GASE SVEĆICE na torti", njena metoda je izazvala BROJNE POLEMIKE
Rasol
Kod nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se odomaćio kao lek za sve tegobe vezane za probavni trakt i kao narodni lek za smanjenje oteklina na zglobovima. Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i lekoviti napitak širokog spektra.
Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežeg kupusa uspešno leči čir na želucu i upala debelog creva. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva.
Recept za pravljenje rasola
Rasol se dobija kao sporedni proizvod prilikom kišeljenja kupusa. Sadrži dosta korisnih sastojaka, međutim prilikom njegove prepreme koristi se mnogo soli, pa je najčešće dosta slan. Iz tog razloga je sok koji je spravljen iz sirovog povrća pogodniji za naš organizam. Pa tako pri konzumaciji rasola treba voditi računa o količinama koje se koriste.
Zbog visokog sadržaja soli, on nije baš idealan za pritisak, bubrege a ni želudac, kao ni ostale organe.
Znate li kako napraviti sok od kupusa bez sokovnika? Ni ovo nije komplikovan proces.
Jednostavno ga nakon pranja ubacite u blender i miksajte sve dok ne nastane kaša. Što ga bolje sameljete lakše ćete dobiti sok nakon ceđenja. Nekoliko puta pomešajte i procedite kroz cediljku. Tokom ceđenja kašikom lagano pritiskajte smešu da bi ste što bolje iskoristili namirnicu.
Lekovita svojstva:
Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i lekovita svojstva poput:
1. Poboljšava raspoloženje
2. Organizam čini otpornim na stres
3. Aktivira razmenu materija u mozgu
4. Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
5. Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće
6. Pomaže kod izgradnje kostiju
7.Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi
8. Jača imunitet i povećava snagu mišića
9. Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.