Пијете ли РАСОЛ? Лечи чир на желуцу, ОПОРАВЉА ЈЕТРУ, штити имунитет, а ПОСЕБНО СЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ ЖЕНАМА
Сок од сировог купуса пун је витамина
Кисели купус представља право богатство калијума, гвожђа, магнезијума, сумпора и бакра, мањих количина натријума, и повољан однос калцијума и фосфора, осигурава максимално искоришћавање калцијума у организму и чини ову намирницу врло корисном по наше здравље.
Конзумирање овог поврћа било сировог, киселог или расола, има много позитивних утицаја на наше тело. Научите како се прави сок од купуса и за шта све је лековит и користан.
Искорак из продаје у свет бариста: Јасмина Топаловић на такмичењу „Strauss – Мастер оф Coffee“
Овако децу васпитава Јелена Ђоковић: "Они НЕ ГАСЕ СВЕЋИЦЕ на торти", њена метода је изазвала БРОЈНЕ ПОЛЕМИКЕ
Расол
Код нас је познато да је расол познати напитак који се одомаћио као лек за све тегобе везане за пробавни тракт и као народни лек за смањење отеклина на зглобовима. Међутим, мало је познато да је сок од сировог купуса богат не само витамином Ц, већ и лековити напитак широког спектра.
Наиме, експериментално је доказано да се соком од свежег купуса успешно лечи чир на желуцу и упала дебелог црева. Сок од свежег купуса подстиче размену материја у ћелијама и повољно делује на слузокожу црева.
Рецепт за прављење расола
Расол се добија као споредни производ приликом кишељења купуса. Садржи доста корисних састојака, међутим приликом његове препреме користи се много соли, па је најчешће доста слан. Из тог разлога је сок који је справљен из сировог поврћа погоднији за наш организам. Па тако при конзумацији расола треба водити рачуна о количинама које се користе.
Због високог садржаја соли, он није баш идеалан за притисак, бубреге а ни желудац, као ни остале органе.
Знате ли како направити сок од купуса без соковника? Ни ово није компликован процес.
Једноставно га након прања убаците у блендер и миксајте све док не настане каша. Што га боље самељете лакше ћете добити сок након цеђења. Неколико пута помешајте и процедите кроз цедиљку. Током цеђења кашиком лагано притискајте смешу да би сте што боље искористили намирницу.
Лековита својства:
Кисели купус, не само да има изузетна нутритивна већ и лековита својства попут:
1. Побољшава расположење
2. Организам чини отпорним на стрес
3. Активира размену материја у мозгу
4. Помаже стварању црвених крвних зрнаца
5. Стимулише рад ћелија и делује подмлађујуће
6. Помаже код изградње костију
7.Регулише и смањује количину масних материја и холестерола у крви
8. Јача имунитет и повећава снагу мишића
9. Доприноси обнављању истрошеног везивног ткива.