Pita sa VIŠNJAMA od gotovih kora, ZALIVENA sirupom, topi se u ustima - Idealna i za dane POSTA, mnogi tvrde da je ukusnija čak i od BAKLAVE
Neodoljiva i sočna poslastica koju će svi zavoleti na prvi zalogaj.
Pita sa višnjama, pripremljena od gotovih kora i zalivena slatkim sirupom, pravo je otkriće za sve ljubitelje jednostavnih, a izuzetno ukusnih poslastica. Sa savršenom ravnotežom kiselkastih višnje i slatkog sirupa, ova pita je pravo osveženje za vaša čula.
Njena hrskava kora i sočan, voćni fil čine je savršenim desertom za sve prilike, a posebnu čar daje činjenica da je pogodna i za posne dane, pa je možete pripremati tokom celog postnog perioda. Mnogi tvrde da je ukusnija čak i od baklave, jer spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa, čineći svaki zalogaj nezaboravnim.
Bilo da je servirate za porodične trenutke ili svečane obroke, ova pita će osvojiti sve prisutne, a njen miris koji se širi dok se peče učiniće da ne možete da joj odolite.
Sastojci:
1/2 kg tankih kora
1 kg višanja
malo šećera
malo griza
ulje
Za preliv:
100 gr šećera
100 ml vode
1 vanilin šećer
Priprema:
Višnje dobro oprati i izvaditi koščice. Koru raširiti na sto, premazati uljem, posuti malo griza (1 supena kašika), malo šećerom i poprskati vodom. Najbolje ako imate pumpicu sa prskalicom. Četiri kore tako naslagati jednu preko druge i na zadnju u dnu poredjati po želji višnje i uviti.
Ređati u veći pleh (od šporeta). Premazati rolnice uljem i peći na 200 stepeni oko 40 min (zavisi od šporeta) da lepo porumeni.
Skuvati u šerpici šećer sa vodom i vanilom. Neka vri oko 2 min. Ohladiti. Kad je pita gotova vruću je poseći i preliti sirupom. Hladnu servirati.