Podstiče MRŠAVLJENJE, SMANJUJE UPALE! Dodaj pola kašičice ove namirnice U KAFU, EFEKAT će te oduševiti!
Pruža dodatnu energiju!
Nakon brojnih istraživanja koja se odnose na to koliko je kafa zdrava i kako se odražava na organizam, možemo slobodno da zaključimo da je umerenost, kao i kod svih drugih namirnica ključna kako bi se kafa zadržala pozitivno dejstvo.
Ipak, postoji način da je učinimo zdravijom dodavanjem jednog sastojka.
Reč je o kokosovom ulju. Pre konzumacije u šoljicu dodajte malo kokosovog ulja, koliko stane na vrh kašičice. Ukus će ostati nepromenjen, ali će to dosta uticati na zdravstvene prednosti ovog napitka, a evo kako:
- Daje telu energiju - uglavnom zbog triglicerida srednjeg lanca koji se nalaze u samom ulju.
- Smanjuje zapaljenja - zahvaljujući laurinskoj kiselini koja se nalazi u proizvodu
- Obezbeđuje telu zdrave masnoće - relevantne za pravilan razvoj tela i performanse.
- Smanjuje želju za nezdravom hranom - dakle promoviše zdraviji gubitak težine!
Kokosovo mleko ima zaista impresivan sastva mikronutrijenata.
Ono obiluje gvožđem, magnezijumom, bakrom, kalijumom, selenom, cinkom, folnom kiselinom i vitaminom C. Pored toga, u manjim količinama sadrži i vitami E, vitamin K i vitamine B grupe. Kokosovo mleko ima veoma povoljno utiče na stanja kakva se dehidracija, sprečava zatvor, dijareju i sindrom nervoznih creva, pomaže kod umora, grčeva, bola u mišićima, ali i u prevenciji bolesti srčanog mišića, jer sadrži visok nivo elktrolita koji su važni u prevenciji infarkta miokarda. Ono je bogato gvožđem, pa povoljno utiče i na anemiju. Takođe, laurinska kiselina koju sadrži kokosovo mleko sprečava zazvoj infekcija i smanjuje broj virusa i bakterija u organizmu.
Kokosovo ulje jedno je od najzdravijih na svetu.
Pravi se od suvog dela kokosa – mesa i smatra se superhranom! Tajna ove superhtane su medium chains masne kiseline (MCFAs) koje uključuju kaprilnu kiselinu, laurinsku kiselinu i kapinsku kiselinu. Neverovatnih 91 procenat u kokosu su zdrave masti koje naš organizam ekstremno brzo (deset puta brže od svih ostalih masti) vari i pretvara u energiju. Neka od naučno dokazanih lekovitih svojstava kokosovog ulja su pri lečenju Alchajmerove bolesti, u sprečavanju bolesti srca i krvnih sudova, bolesti urinarnog trakta, bubrega i jetre, prevenciji različitih oblika kancera, borbi protiv inflamatornih procesa u organizmu, poboljšanju funkcija mozga, kod ulceroznog kolitisa, kao i bolesti pankreasa i lošeg varenja. Takođe, ono se pokazalo kao veoma efikasno i blagotvorno kod različitih kožnih oboljenja, dermatitisa, seboreje, peruti, ekcema i psorijaze.
Kokosova voda ima specifičan slatko – gorkasti ukus i ona se dobija iz samog ploda kokosa, ne iz njegovog mesa kako kokosovo mleko i ne treba ih mešat, jer je kokosova voda znatno manje kalorična od kokosovog mleka.
Kokosova voda obiluje hranjivim sastojcima kao što su minerali, vitamini, ugljeni hidrati, aminokiseline i biljni hormoni. Takođe, u svom sastavu ima vitamine B i C, kao i magnezijum, kalcijum, natrijum, gvožđe i fosfor. Kokosova voda ima specifično blagotvorna dejstva i stručnjaci je preporučuju jer ima najsličniji sastav krvnoj plazmi.
Pored toga, ona pomaže u rehidrataciji organizma, smanjenju telesne temperature, usporava proces starenja, ima uticaj na blokiranje kancerogenih ćelija, pospešuje detoksikaviju organizma, poboljšava varenje, poboljšava regukisanje krvnog pritiska, jača srce, smanjuje nivo lošeg holesterola i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.
Ovo su samo neka od blagotvornih dejstava kokosa i proizvoda od kokosa, što bi trebalo da bude dovoljno da neki ili sve od pomenutih uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu