POSNA TRPEZA ZA SVETOG NIKOLU: Najlepša predjela i glavna jela koja ste ikada probali (RECEPTI)
POSNI MENI ZA SVETOG NIKOLU: Spremite bogat ručak za vašu porodicu i goste
Približava se jedna od najvećih slava kod Srba, a to je Sveti Nikola. Slava je posna jer spada u božićni post koji traje 40 dana.
Ako ove godine budete slavili u krugu porodice isto možete da se potrudite da trpeza bude raskošna.
Posna jela mogu biti jednako ukusna kao i mrsna, a izbor je veliki. Mi vam predlažemo par recepata, pa vi odlučite kako će vaša slavska trpeza izgledati. Slavski kolač je neizostavni deo svake trpeze, pored vina i žita, pa počnite sa tim.
SRPSKA PITA GUŽVARA SA SIROM: Brza pita lepša od bureka, BAŠ SVIMA uspeva (RECEPT)
RASKOŠAN UKUS! Napravite ŠARENU VEKNU, po receptu iz bakine kuhinje, oduševiće vas ovo jelo (VIDEO)
POSNI SLAVSKI KOLAČ
Sastojci:
- 1 kg oštrog brašna (tip 400)
- 4,5 dl vode
- 1 dcl ulja
- 1 svež kvasac
- 4 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
Pomešajte ove sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Kad dovoljno naraste, podelite ga na 4 dela- 3 jednaka i 1 manji deo.
Premažite pleh uljem (možete i posnim margarinom), zatim ga pospite brašnom u tankom sloju i prvi deo testa rastanjite na veličinu pleha (poželjno je da bude okrugli pleh). Centar tog razvijenog dela tanko namažite uljem.
Sledeći deo, takođe, razvijte u veličini pleha, a zatim ga isecite na 12 jednakih delova i poređajte ih po prvom delu jedan do drugog. Kada to uradite, premažite vrhove trouglova uljem (opet je to centar). Sa trećim delom testa učinite isto kao i sa drugim i poređajte dobijene trouglove tačno preko onih trouglova od drugog dela.
Vrhove svakog trougla, zatim, preklopite do ivice pleha: vrh gornjeg u levu stranu, vrh donjeg u desnu stranu. Vodite računa da vam precizno stoji trougao na trouglu, da bi vam se cvet prilikom pečenja lepo rascvetao. Kada tako razlistate trouglove, u sredini će ostati upražnjeno mesto koje popunite onim četvrtim, manjim delom testa.
Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u rerni zagrejanoj na 200°C.
POSNE PUNJENE PAPRIKE NA GRČKI NAČIN
Sastojci:
- 6 velikih ili 8 manjih babura paprika
- 1 crni luk, isečen na kockice
- 3 male tikvice, oljuštene i isečene na kockice
- 3 srednje šargarepe, oljuštene i isečene na kockice
- 1 šolja supe (bujonom) od povrća
- 3 šolje skuvanog integralnog pirinča
- 5 kašika paradajz sosa
- 1 kašika svežeg peršuna, iseckanog
- 1 lašičica sveže mirođije, iseckane
- sok od 1/2 limuna
- ¼ kašičice bibera
- 1 kašičica soli
- ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Očistite papriku iznutra i skinite vrh sa peteljkom, ali ih sačuvajte kako biste kasnije zatvorili punjenu papriku. Stavite paprike u vatrostalnu posudu, poređajte ih uspravno i vratite vrhove. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.
U međuvremenu, u tiganju, na malo ulja, propržite crni luk, tikvice i šargarepu, pa nalijte bujonom od povrća, pa ostavite da se povrće kuva u supi oko 10 minuta na blažoj vatri. Dodajtepirinač i paradajz pastu i dobro promešajte da se sjedini. Dodajte peršun, mirođiju, limunov sok, biber i so. Ponovo promešajte. Kada su paprike pečene, izvadite ih iz rerne i napunite nadevom. Vratite vrhove na paprike i pecite još 30-40 minuta na 180 stepeni dok paprike ne omekšaju. Poslužite sa dodatnim kriškama limuna i dekorišite svežom mirođijom za ukras po želji.
Potrebno je za riblju čorbu:
- 1 veća šargarepa
- 1/2 korena celera
- 1 veća glavice luka
- 1 crvena sveža paprika
- meso od skuvane glave šarana
- 1 oljušten svež paradajz ili iz flaše
- 400 gr soma smrznutog
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- malo belog vina
- malo bibera
- soli ...peršunov list
- ulje..lovorov list
Priprema čorbe:
Šargarepu izrendati, a luk što sitnije iseći kao i koren celera. Sipati malo ulja pa dinstati. Dodati seckanu papriku pa ukupno dinstati oko 20 min.
Dodati ribu, crvenu papriku malu šoljicu belog vina, i dinstati malo, a zatim dodati vodu da ogrezne. Pred kraj dodati oljušten paradajz i kuvati još par minuta. Voditi računa da se riba ne raskuva. Posoliti pobiberiti i dodati seckan peršun.
Napomena :
Ko voli može dodati 2 čena belog luka..
Potrebno je:
- 400-500 gr pasulja krupnog
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- lovorov list
- biber u zrnu i mleven
- 30 ml ulja
- 3 čena belog luka
- 1 ravna kašika brašna
- 1 kašičica ml. crvene paprike
- so
Priprema posnog pasulja:
400-500 gr pasulja tetovca dobro oprati naliti malo vode pa ga kuvati 5 minuta i ocediti vodu i isprati. Naliti vodu dodati na krugove 1 veću šargarepu i veću glavicu luka sitno iseckan.
Ubaciti veću kašiki maslinovog ulja malo zrna bibera i par listova lovorovog lista. Kuvati oko sat vremena.
U tiganj iseckati 3 čena belog luka i kašiku brašna dodati 30 ml ulja i pržiti da luk dobije krem boju. Dodati 1 kašičicu paprike ml. crvene i sipati u pasulj. Posoliti pobiberiti i povaditi lovorov list. Po želji može peršunov list.