ПОСНА ТРПЕЗА ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Најлепша предјела и главна јела која сте икада пробали (РЕЦЕПТИ)
ПОСНИ МЕНИ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Спремите богат ручак за вашу породицу и госте
Приближава се једна од највећих слава код Срба, а то је Свети Никола. Слава је посна јер спада у божићни пост који траје 40 дана.
Ако ове године будете славили у кругу породице исто можете да се потрудите да трпеза буде раскошна.
Посна јела могу бити једнако укусна као и мрсна, а избор је велики. Ми вам предлажемо пар рецепата, па ви одлучите како ће ваша славска трпеза изгледати. Славски колач је неизоставни део сваке трпезе, поред вина и жита, па почните са тим.
СРПСКА ПИТА ГУЖВАРА СА СИРОМ: Брза пита лепша од бурека, БАШ СВИМА успева (РЕЦЕПТ)
РАСКОШАН УКУС! Направите ШАРЕНУ ВЕКНУ, по рецепту из бакине кухиње, одушевиће вас ово јело (ВИДЕО)
ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ
Састојци:
- 1 кг оштрог брашна (тип 400)
- 4,5 дл воде
- 1 дцл уља
- 1 свеж квасац
- 4 кашичице шећера
- 2 кашичице соли
Припрема:
Помешајте ове састојке додајући их лагано док тесто не постане глатко, а затим га оставите да нарасте. Кад довољно нарасте, поделите га на 4 дела- 3 једнака и 1 мањи део.
Премажите плех уљем (можете и посним маргарином), затим га поспите брашном у танком слоју и први део теста растањите на величину плеха (пожељно је да буде округли плех). Центар тог развијеног дела танко намажите уљем.
Следећи део, такође, развијте у величини плеха, а затим га исеците на 12 једнаких делова и поређајте их по првом делу један до другог. Када то урадите, премажите врхове троуглова уљем (опет је то центар). Са трећим делом теста учините исто као и са другим и поређајте добијене троуглове тачно преко оних троуглова од другог дела.
Врхове сваког троугла, затим, преклопите до ивице плеха: врх горњег у леву страну, врх доњег у десну страну. Водите рачуна да вам прецизно стоји троугао на троуглу, да би вам се цвет приликом печења лепо расцветао. Када тако разлистате троуглове, у средини ће остати упражњено место које попуните оним четвртим, мањим делом теста.
Погачу оставите да нарасте један сат, а затим је испеците у рерни загрејаној на 200°Ц.
ПОСНЕ ПУЊЕНЕ ПАПРИКЕ НА ГРЧКИ НАЧИН
Састојци:
- 6 великих или 8 мањих бабура паприка
- 1 црни лук, исечен на коцкице
- 3 мале тиквице, ољуштене и исечене на коцкице
- 3 средње шаргарепе, ољуштене и исечене на коцкице
- 1 шоља супе (бујоном) од поврћа
- 3 шоље скуваног интегралног пиринча
- 5 кашика парадајз соса
- 1 кашика свежег першуна, исецканог
- 1 лашичица свеже мирођије, исецкане
- сок од 1/2 лимуна
- ¼ кашичице бибера
- 1 кашичица соли
- уље
Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени. Очистите паприку изнутра и скините врх са петељком, али их сачувајте како бисте касније затворили пуњену паприку. Ставите паприке у ватросталну посуду, поређајте их усправно и вратите врхове. Пеците на 180 степени око 15 минута.
У међувремену, у тигању, на мало уља, пропржите црни лук, тиквице и шаргарепу, па налијте бујоном од поврћа, па оставите да се поврће кува у супи око 10 минута на блажој ватри. Додајтепиринач и парадајз пасту и добро промешајте да се сједини. Додајте першун, мирођију, лимунов сок, бибер и со. Поново промешајте. Када су паприке печене, извадите их из рерне и напуните надевом. Вратите врхове на паприке и пеците још 30-40 минута на 180 степени док паприке не омекшају. Послужите са додатним кришкама лимуна и декоришите свежом мирођијом за украс по жељи.
Потребно је за рибљу чорбу:
- 1 већа шаргарепа
- 1/2 корена целера
- 1 већа главице лука
- 1 црвена свежа паприка
- месо од скуване главе шарана
- 1 ољуштен свеж парадајз или из флаше
- 400 гр сома смрзнутог
- 1 кашичица црвене млевене паприке
- мало белог вина
- мало бибера
- соли ...першунов лист
- уље..ловоров лист
Припрема чорбе:
Шаргарепу изрендати, а лук што ситније исећи као и корен целера. Сипати мало уља па динстати. Додати сецкану паприку па укупно динстати око 20 мин.
Додати рибу, црвену паприку малу шољицу белог вина, и динстати мало, а затим додати воду да огрезне. Пред крај додати ољуштен парадајз и кувати још пар минута. Водити рачуна да се риба не раскува. Посолити побиберити и додати сецкан першун.
Напомена :
Ко воли може додати 2 чена белог лука..
Потребно је:
- 400-500 гр пасуља крупног
- 1 већа главица црног лука
- 1 кашика маслиновог уља
- ловоров лист
- бибер у зрну и млевен
- 30 мл уља
- 3 чена белог лука
- 1 равна кашика брашна
- 1 кашичица мл. црвене паприке
- со
Припрема посног пасуља:
400-500 гр пасуља тетовца добро опрати налити мало воде па га кувати 5 минута и оцедити воду и испрати. Налити воду додати на кругове 1 већу шаргарепу и већу главицу лука ситно исецкан.
Убацити већу кашики маслиновог уља мало зрна бибера и пар листова ловоровог листа. Кувати око сат времена.
У тигањ исецкати 3 чена белог лука и кашику брашна додати 30 мл уља и пржити да лук добије крем боју. Додати 1 кашичицу паприке мл. црвене и сипати у пасуљ. Посолити побиберити и повадити ловоров лист. По жељи може першунов лист.