POSTOJI NAČIN: Evo kako da sprečite gojenje posle 30. godine!
Znate li zašto se lakše gojimo u kasnijim godinama?
Mnogi su to osetili na svojoj koži, ali da li ste se ikada zapitali zašto se s godinama lakše ugojimo, šta se tada dešava?
Ako radite OVE STVARI, prava ste srećnica jer to znači da volite svoje telo kakvo jeste!
- Postoji nekoliko razloga za ovu omraženu pojavu, ali najveći je gubitak mišićne mase, koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka - kaže dr Kerolin Apovijan, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu.
LEKARI UPOZORAVAJU: Ovo nikako ne smemo da radimo u 14 časova!
Deo mišićne mase koji je definisan najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija. Mišićna masa počinje da se smanjuje oko 30. godine, a ubrzava se oko 40. godine.
- Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem telu će trebati manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo - objašnjava doktorka.
Uz ovu pojavu krivci za sklonost gojenju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonalne promene, povećana količina stresa i manjak sna, zbog sve većih odgovornosti i obaveza.
Dr Kerolin Apovijan dala je i 3 saveta kako da sprečite smanjenje mišićne mase:
1. Radite vežbe sa tegovima bar dva puta nedeljno, povećavajući s vremenom i težinu tegova i intenzitet vežbanja.
2. Naspavajte se, jer san omogućava telu da se oporavi i mišićima da se obnove.
3. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba, meso živinsko meso i biljni proizvodi poput leblebija, orašastog voća i semenki. Takođe je važno ne preskačete obroke, jer ćete u sledećem obroku imati više kalorija nego što vam treba.
- Najbolje je jesti češće i to manje porcije hrane koje sadrže proteine i vlakna. Ako jedete redovno, imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da preterate s jelom - savetuje nutricionistkinja Žaklin London.