ПОСТОЈИ НАЧИН: Ево како да спречите гојење после 30. године!
Знате ли зашто се лакше гојимо у каснијим годинама?
Многи су то осетили на својој кожи, али да ли сте се икада запитали зашто се с годинама лакше угојимо, шта се тада дешава?
Ако радите ОВЕ СТВАРИ, права сте срећница јер то значи да волите своје тело какво јесте!
- Постоји неколико разлога за ову омражену појаву, али највећи је губитак мишићне масе, који се са старењем догађа код сваког човека - каже др Керолин Аповијан, директорка Центра за нутриционизам и контролу телесне тежине у Бостону.
ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Ово никако не смемо да радимо у 14 часова!
Део мишићне масе који је дефинисан најважнија је ствар која одређује брзину метаболизма. Другим речима, што је мишићна маса већа, то ћемо сагорети више калорија. Мишићна маса почиње да се смањује око 30. године, а убрзава се око 40. године.
- Ако не предузмемо нешто да заштитимо и изградимо ту дефинисану мишићну масу, нашем телу ће требати мање калорија да се угоји, метаболизам ће се успорити, а изгубљену мишићну масу замениће масно ткиво - објашњава докторка.
Уз ову појаву кривци за склоност гојењу и отежано мршављење како старимо су и хормоналне промене, повећана количина стреса и мањак сна, због све већих одговорности и обавеза.
Др Керолин Аповијан дала је и 3 савета како да спречите смањење мишићне масе:
1. Радите вежбе са теговима бар два пута недељно, повећавајући с временом и тежину тегова и интензитет вежбања.
2. Наспавајте се, јер сан омогућава телу да се опорави и мишићима да се обнове.
3. Једите храну богату немасним протеинима. Најбољи извори таквих протеина су јаја, риба, месо живинско месо и биљни производи попут леблебија, орашастог воћа и семенки. Такође је важно не прескачете оброке, јер ћете у следећем оброку имати више калорија него што вам треба.
- Најбоље је јести чешће и то мање порције хране које садрже протеине и влакна. Ако једете редовно, имаћете енергије за тренинг снаге, метаболизам ће вам радити довољно брзо и нећете бити у искушењу да претерате с јелом - саветује нутриционисткиња Жаклин Лондон.