Pravo SRPSKO PREDJELO, ide najbolje uz proju i kiseli kupus - Evo kako da napravite ukusne pihtije
Sezona slava je tek pred nama, a ako ste mislili da je pihtije teško spremiti, uverićete se da nije.
Jelo bez kojeg je nemoguće zamisliti mrsnu slavsku trpezu u Srbiji, definitivno su pihtije. Sezona slava je pred nama, pa se na vreme spremite. Evo kako se pripremaju.
Mnogi ga međutim izbegavaju zbog dužeg procesa pripreme, a evo šta on podrazumeva.
Dugotrajno kuvanje – meso se kuva satima na laganoj vatri da se dobije bogata i gusta čorba.
Čišćenje – nakon kuvanja, meso se čisti od kostiju, masti i kože, što zahteva dosta vremena i pažnje.
Složeno hlađenje – čorba i meso se sipaju u posude i ostavljaju na hladnom da se stvrdnu u čvrstu, želatinastu masu.
Začinjavanje – jelo se na kraju začinjava belim lukom, biberom i limunom.
Zbog zahteva za dugotrajnim pripremanjem i posebne tehnike, pihtije su često označene kao jedno od najkomplikovanijih jela srpske kuhinje.
Druga na listi je sarma, koja iako je češće jelo, zahteva preciznost i iskustvo u spremanju listova kupusa da ne ostanu tvrdi i žilavi, već mekani i da se sarma raspada kada se iseče.
Priprema pihtija
Biće vam potrebno svinjsko meso za pihtije. Dobro oprati, noge meso i kolenicu, poređati u ekspres lonac, dodati lovor i zrna bibera, naliti vodom do crte i kuvati nesto vise od 2h, dok sve dobro ne omeksa, raspada se i odvaja od kostiju.
Kada je sve dovoljno kuvano, prohladiti, zatim procediti kroz.
Tecnost proceđenu staviti u dublji sud da provri.
U međuvremenu, odvojiti kolenicu od kože i kostiju, meso od kolenice i ribica sitno iseckati i rasporediti po dnu posude gde ćete uliti pihtije.
Kada je tečnost provrila, razmazite je malo po dlanu proverite da li se dobro lepi, ako volite mekše pihtije dodajte jos vode, sačekajte da provri.
Kada ste dodali dovoljnu kolicinu vode, naravno proverili da li se lepi, do željene mekoce, sačekali da provri, sklonite sa vatre dodajte seckani beli luk i peršun i soli po ukusu, promešajte i ulijte u posudu preko mesa.
Ostaviti u frižideru preko noći da se pihtije dobro ohlade i stegnu. Sutradan, skinuti kašikom svu masnoću koja se istaložila po površini pihtija, i posuti malo aleve paprike.