Право СРПСКО ПРЕДЈЕЛО, иде најбоље уз проју и кисели купус - Ево како да направите укусне пихтије
Сезона слава је тек пред нама, а ако сте мислили да је пихтије тешко спремити, уверићете се да није.
Јело без којег је немогуће замислити мрсну славску трпезу у Србији, дефинитивно су пихтије. Сезона слава је пред нама, па се на време спремите. Ево како се припремају.
Многи га међутим избегавају због дужег процеса припреме, а ево шта он подразумева.
Дуготрајно кување – месо се кува сатима на лаганој ватри да се добије богата и густа чорба.
Чишћење – након кувања, месо се чисти од костију, масти и коже, што захтева доста времена и пажње.
Сложено хлађење – чорба и месо се сипају у посуде и остављају на хладном да се стврдну у чврсту, желатинасту масу.
Зачињавање – јело се на крају зачињава белим луком, бибером и лимуном.
Због захтева за дуготрајним припремањем и посебне технике, пихтије су често означене као једно од најкомпликованијих јела српске кухиње.
Друга на листи је сарма, која иако је чешће јело, захтева прецизност и искуство у спремању листова купуса да не остану тврди и жилави, већ мекани и да се сарма распада када се исече.
Припрема пихтија
Биће вам потребно свињско месо за пихтије. Добро опрати, ноге месо и коленицу, поређати у експрес лонац, додати ловор и зрна бибера, налити водом до црте и кувати несто висе од 2х, док све добро не омекса, распада се и одваја од костију.
Када је све довољно кувано, прохладити, затим процедити кроз.
Тецност процеђену ставити у дубљи суд да проври.
У међувремену, одвојити коленицу од коже и костију, месо од коленице и рибица ситно исецкати и распоредити по дну посуде где ћете улити пихтије.
Када је течност проврила, размазите је мало по длану проверите да ли се добро лепи, ако волите мекше пихтије додајте јос воде, сачекајте да проври.
Када сте додали довољну колицину воде, наравно проверили да ли се лепи, до жељене мекоце, сачекали да проври, склоните са ватре додајте сецкани бели лук и першун и соли по укусу, промешајте и улијте у посуду преко меса.
Оставити у фрижидеру преко ноћи да се пихтије добро охладе и стегну. Сутрадан, скинути кашиком сву масноћу која се исталожила по површини пихтија, и посути мало алеве паприке.