DELUJE KAO INFUZIJA u slučaju PREHLADE: Ovim su SRPKINJE RANIJE hranile decu kada su bolesna, oporavlja organizam
Hidrira i hrani u isto vreme!
Naše bake preporučivale su domaću pileću supu kao lek protiv svih bolesti disajnih organa. Delotvornost pileće supe poznata je još od 12. veka kada ju je jevrejski rabin, lekar i filozof Mojsije Majmonid, propisivao kao lek protiv prehlade i astme. Nije poznato kako je ovaj srednjovekovni lekar znao hemijski sastav supe, ali današnja istraživanja idu u prilog njegovoj terapiji.
Dakle ukoliko se vašem detetu zapuši nosić i ne može da diše, ne posežite odmah za lekovima, već prvo pokušajte da mu pomognete tanjirom domaće supice! Ovo se odnosi na mališane starije od sedam meseci.
Srpkinje, SUTRA je BLAGA MARIJA - Ispuniće vam jednu želju, POMOLITE se na ovaj način, a evo šta morate SPREMITI UKUĆANIMA
ZAŠTO TURISTIČKE AGENCIJE OD SRBA KRIJU GRČKE MALDIVE? Nema ih u ponudama, a Grci ih nazivaju rajem na zemlji, i to sa razlogom!
Umesto leka – supa
Na osnovu nedavnih istraživanja, koja je sproveo pulmolog Ervin Ziment, dokazano je da pileća supa zaista ima terapeutska svojstva. Prvo, pileće meso sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa tokom njegovog kuvanja. Ova aminokiselina je po sastavu slična acetilcisteinu, supstanci koja je osnovni sastojak medikamenata koji se propisuju protiv bronhitisa i ostalih bolesti disajnih organa. Inače, njen zadatak je da razloži sluz u nosu i grlu te tako olakša disanje.
Osim toga, para koju udišemo dok jedemo toplu supu efikasnija je od inhalacije običnom vodenom parom. Blagotvorni začini Doktor Ziment je u svojoj studiji naglasio da se lekovitost pileće supe mnogostruko pojačava kada joj se tokom kuvanja doda nekoliko čenova belog luka i zrna bibera, pošto ovi začini “rade” po principu savremenih lekova protiv kašlja – smanjuju gustinu sluzi i olakšavaju disanje. Inače, beli luk sadrži selen, moćni antioksidant koji zajedno sa vitaminom E učestvuje u procesu jačanja imuniteta.
Protivupalno dejstvo
Doktor Stiven Renard, načelnik pulmološke bolnice u Nebrasci, izneo je teoriju o antiinflamatornom dejstvu pileće supe, nakon čega su svi njegovi pacijenti tri puta dnevno dobijali po tanjir. Njegova teorija zasniva se na činjenici da supa blokira kretanje neutrofila, belih krvnih ćelija koje se tokom prehlade talože u sluzokoži nosa i uzrokuju njegovu zapušenost. Doktor Renard sproveo je brojna laboratorijska ispitivanja domaće pileće supe koju je spravljala baka njegove supruge. Nakon što je na neutrofile nakapao nekoliko kapi supe, oni su prestali da se gomilaju ali, nisu izgubili sposobnost da se bore protiv mikroorganizama.
Ovo se ponovilo čak i onda kada je neutrofile nakapao sa 200 puta razblaženim koncentratom supe. Treba naglasiti da je doktor Renard uradio samo jednu studiju i da je napomenuo da je potrebno uraditi niz dodatnih ispitivanja kako bi se lekovitost pileće supe u potpunosti dokazala. Pošto nije bilo zainteresovanih za finansiranje njegovog projekta, druga studija, nažalost, nikada nije urađena.
Dobitna kombinacija
Kombinacija pilećeg mesa i povrća koja se stavlja u supu, važna je u odbrani pluća od virusne infekcije. S obzirom na to da je pred nama hladan period godine, kada je mogućnost nastanka infekcije velika, savetujemo vam da svakog dana ponudite detetu tanjir domaće pileće supe spravljenje po receptu doktora Renarda. Osim što je ukusna i lekovita, pileća supa obezbjeđuje hidrataciju organizma i stimuliše apetit deteta.
Originalni recept za pileću supu po doktoru Renardu
Potrebno vam je:
- 1 pile srednje veličine (može i koka)
- 0,5 kg pilećih krilaca
- 3 velike glavice crnog luka
- 1 veliki krompir
- 3 paštrnaka
- 2 korijena peršuna
- 7 većih šargarepa
- 1 veći koren celera
- 1 struk peršunovog lišća
- so, biber po ukusu
Priprema:
Pile operite, nalijte ga hladnom vodom i stavite u veći lonac da se kuva. Kada voda proključa, smanjite vatru i dodajte krilca. Povrće očistite, isecite na komade, pa ga ubacite u lonac. Ostavite da se kuva na tihoj vatri sat i po. S vremena na vreme skidajte masnoću koja se skuplja na površini supe.
Pola sata kasnije, izvadite meso i povrće iz supe, procedite tečnost koju ste dobili.. Meso nemojte više vraćati u supu, a povrće izmiksajte i vratite. Na kraju posolite i pobiberite po ukusu i dodajte peršun.