PRESKAKANJE OBROKA IMA JEZIVE POSLEDICE po organizam: "Čak i PET SATI bez obroka nosi rizik!" Evo šta se tada dešava u našem telu
"Naše istraživanje je otkrilo kako je verovatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno pre da umru od onih koji jedu više puta u danu", rekao je Jango San, epidemiolog sa Univerziteta Tenesi.
Kada je reč o ishrani, tema preskakanja obroka se uvek među prvima nameće, a za to postoji veoma dobar razlog.
Naime, nova američka studija je pokazala da preskakanje obroka može da ima baš ozbiljne posledice.
U istraživanju u kom je učestvovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina pokazalo je da je samo jedan obrok dnevno generalno povezan sa većim mortalitetom, prenosi portal Science Alert.
Stavite ČETKU ZA WC šolju ISPOD DASKE i poprskajte OVIM SASTOJKOM: Ostavite 15 minuta pa pustite vodu - trik koji deluje
MUŽ IMA JOŠ 147 ŽENA PORED MENE! Najbogatija Srpkinja udata je za ŠEIKA - sada otkrila kako živi (FOTO)
Preskakanje doručka povezano je većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere s većim mortalitetom od svih uzroka.
Problem je uočen i kada su posredi sva tri obroka, ako su preblizu jedan drugome. Razmak od 4,5 sata među obrocima, takođe nosi veći rizik od smrti od svih uzroka.
- Naše istraživanje je otkrilo kako je verovatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno pre da umru od onih koji jedu više puta u danu, rekao je Jango San, epidemiolog sa Univerziteta Tenesi.
Ovaj zaključak je ostao čak i nakon što su naučnici prilagodili rezultate raznim faktorima životnog stila poput konzumacije alkohola, pušenja, razine fizičke aktivnosti ili kvalitete ishrane
- Stoga preporučujemo konzumaciju najmanje dva ili tri obroka u danu, rekao je San.
Studija nije imala dovoljan obuhvat kako bi se utvrdila uzročno posledična veza između preskakanja obroka i preuranjene smrti, ali već je i poveznica dovoljna za dalja istraživanja, napominju autori.
Moguće je da postoje i drugi uzroci koji utiču na prehrambene navike i mortalitet.
- Naši rezultati se temelje na analizi javnih podataka i ne impliciraju kauzalnost. Bez obzira na to, ono što smo otkrili ima metaboličkog smisla, rekao je Vei Bao, epidemiolog sa Univerziteta Ajova.
Metabolički smisao se odnosi na to da preskakanje obroka dovodi do toga da se u jednome od njih u organizam unese previše energije.
To može da prouzrokuje neravnotežu u načinu na koji telo reguliše glukozu i posledično naruši metabolički sistem.
Otprilike 30 posto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno, a za to, naravno, postoje brojni razlozi - od radnog vremena, užurbanog načina života, siromaštva, namernog gubljenja kilograma, ali tim naučnika koji je sproveo studiju se nada da će ona da podstakne daljne analize važnosti konzumiranja redovnih obroka.
Studija je objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.